Deelnemer 'van pachter naar partner' hoopt op meer grond

Melkveehouder Wilco van der Vaart is een van de deelnemers aan het project 'van pachter naar partner'. Hij pacht nu 35 hectare land van Natuurmonumenten en heeft voor ogen om natuurinclusief te boeren.

Deelnemer+%27van+pachter+naar+partner%27+hoopt+op+meer+grond
© DIRK HOL

Hoe groot is uw bedrijf?

'Ik melk negentig koeien en heb zo'n veertig stuks jongvee. 35 hectare grond heb ik in eigendom, daarnaast gebruik ik 15 hectare via reguliere grond en pacht ik 35 hectare natuurland van Natuurmonumenten in de Oostelijke Binnenpolder. Dat gebruik ik vooral voor beweiding van het jongvee en om te maaien.'

Ik heb nu meer vertrouwen in Natuurmonumenten dan voor dit project, maar het is nog wel wachten op een langjarige verbintenis

Wilco van der Vaart, deelnemer aan ‘van pachter naar partner’

Waarom doet u mee aan dit project?

'Ik werd benaderd door Natuurmonumenten. De inzet is het opbouwen van een langdurige pachtrelatie en het geven van meer verantwoordelijkheid aan boeren.

'Ik ben in deze regio voor een fors deel afhankelijk van natuurgrond. Ik verwacht dat ik op den duur de stap naar biologisch moet zetten. Door dit project kan die overgang wat vloeiender gaan.'

Levert de pilot Bodem al resultaat op?

'Ik moest na de bodemmonsters de bemesting aanpassen, onder meer door andere kunstmest te gebruiken. Ik zie dit jaar nog geen verschil, maar door de droogte is dit een heel moeilijk jaar om te vergelijken.

'Verder heb ik vorig jaar voor het eerst strooisel van een bokashikuil over mijn land uitgereden. Dat is eigenlijk krachtvoer voor de bodem en ik heb het idee dat op die percelen dit jaar meer weidevogels zaten. Ik ga daar graag mee door. Het voelt goed.'

Wat zijn uw toekomstplannen?

'Ik wil in de toekomst biologisch boeren. Een voorwaarde daarvoor is dat ik meer land kan krijgen. Ik hoop dat Natuurmonumenten daarbij kan helpen en dat er door het project ook goede afspraken zijn te maken voor de lange termijn. Verder kijk ik rond om land bij te kopen of te pachten.

'Daarnaast heb ik een soort natuurboeren voor ogen waarbij ik meer natuurmaaisel kan verwerken. Maar het melken moet centraal blijven staan. Dat is mijn passie. Voor de toekomstige praktijk probeer ik mijn veestapel meer te fokken richting robuustheid en minder te sturen op melkgift.'

Hoe kijkt u nu tegen de verpachter aan?

'Ik heb meer vertrouwen in Natuurmonumenten dan voor dit project. Het is nog wel wachten op structurele afspraken voor de toekomst en een langjarige verbintenis. Er is wel meer discussie mogelijk met de natuurbeheerder over de werkwijze in de natuurgebieden. Dat is al een hele verandering.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer