%27Onterecht+imago+van+waaiboomhout%27
Achtergrond
© Michiel Elands

'Onterecht imago van waaiboomhout'

Toen de familie Van Boeckel in 1852 landgoed Velder in het Brabantse Liempde verwierf, waren in de jaren daarvoor bijna alle bomen gekapt. Na het herplanten in de negentiende eeuw staat duurzame bosbouw hoog in het vaandel.

Frans van Boeckel laat de aangeplante populieren op het 180 hectare tellende landgoed zien. 'Ze kunnen goed tegen droogte, zijn snelle groeiers en zijn een mooi lokaal product. De hoeveelheid CO2 die populieren vastleggen, daar zou je haast bang van worden.'

• Lees ook: Hoge opbrengst kan bij volop biodiversiteit

Een coöperatie, Peppelhout, verduurzaamt en vermarkt populierenhout. In Sint-Oedenrode heeft de bomenexpert nog eens 6,3 hectare populierenbos. Het idee is om hier een visitekaartje van te maken voor de bouw van duurzame woningen met populierenhout. 'We willen het hout zo hoog mogelijk opwaarderen. Zelfs het restmateriaal is fantastisch om de bodemstructuur mee te verbeteren.'

Ten tijde van de luciferproductie ging de populier voor een lucratieve prijs weg, maar nu kampt de houtsoort met het imago van waaibomenhout. 'En dat terwijl populier prima geschikt is als volwaardig bouwmateriaal, voor binnen en buiten. Als de marktprijs stijgt, is de teelt ook rendabel.'

Met hulp van Europese subsidie worden de plannen uitgedokterd om het bos in Sint-Oedenrode uit te breiden tot een voedselbos met educatiecentrum. 'We zouden een zelfplukbos kunnen ontwikkelen, maar dat is nog geen gelopen race.'

Weer

 • Vrijdag
  27° / 20°
  80 %
 • Zaterdag
  25° / 19°
  80 %
 • Zondag
  26° / 18°
  60 %
Meer weer