%27Zuivel+aanvullen+met+houtwallen%27
Achtergrond
© Eigen Foto

'Zuivel aanvullen met houtwallen'

De 30-jarige bioboer Rick Huis in 't Veld spreekt niet over permacultuur, maar over natuurinclusieve landbouw. 'Of liever over landbouwinclusieve natuur. Dat is ons ideaalplaatje. We hebben heel veel ideeën, maar we moeten de kosten in de gaten houden.'

Rick Huis in 't Veld is opgeleid als landschapsontwerper en volgde de biologische landbouwopleiding Warmonderhof in deeltijd. Samen met zijn ouders heeft hij het familiebedrijf in Lettele omgeschakeld naar biologisch. De familie houdt 45 koeien op 34 hectare grond. Ze zuivelen sinds vorig jaar zelf en zetten melkproducten lokaal af.

• Lees ook: Hoge opbrengst kan bij volop biodiversiteit

'De koeien brengen binnen onze bedrijfsvoering het geld op. We kunnen er met twee gezinnen van leven', vertelt Huis in 't Veld.

Joel Salatin

Vorige maand was Huis in 't Veld bij een optreden van de Amerikaanse natuurinclusieve boer Joel Salatin. 'Een idee dat ik op korte termijn over wil nemen, is kippen achter de koeien laten gaan. Daardoor kunnen wij de grond verbeteren en eieren afzetten, terwijl de kippen weinig voer nodig hebben. Salatin weet met weinig kapitaal een heel goed rendement neerzetten.'

De plannen die de familie heeft, geven natuur en biodiversiteit steeds meer voorrang. Zo zal de productie van dierlijk eiwit de komende jaren worden aangevuld met eetbare houtwallen. Huis in 't Veld: 'Een voordeel is dat ik niet eerst twintig jaar als gangbare melkveehouder heb gewerkt, want ik hoor van andere boeren dat ze veel dingen moeten afleren.'

Weer

 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  26° / 17°
  60 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
Meer weer