%27Fatsoenlijke+verdienmodellen+nodig%27
Achtergrond
© Eigen Foto

'Fatsoenlijke verdienmodellen nodig'

Landgoed en Proeftuin Roggebotstaete, verschillende biodynamische boerderijen en de stichting Doornik Natuurakkers. Het zijn volgens Marieke Karssen stuk voor stuk initiatieven die voedselproductie en natuurherstel combineren.

Met haar initiatief The Plant verbindt Karssen voedselbosdeskundigen, permacultuurexperts en 'groene vernieuwers'. Samen met Weruschca Kirkegaard heeft ze Daniel Halsey naar Nederland gehaald voor twee intensieve cursussen en een openbare masterclass bij Wageningen University.

• Lees ook: Hoge opbrengst kan bij volop biodiversiteit

'We hebben in Nederland nog maar een paar ondernemers die echt van ecologische landbouw kunnen leven. Veel initiatieven zijn vaak te sterk gebaseerd op vrijwilligerswerk. Kunnen zij ook de slag maken naar schaalgrootte en fatsoenlijke opbrengsten?'

Volgens Karssen staat het Nederlandse landschap dubbel onder druk, vanwege toenemende recreatie in het buitengebied en de steeds efficiëntere agrarische productie. 'De uitdaging is om meer te denken in waarden als natuurherstel, waterberging, het vastleggen van koolstof, het ontwikkelen van lokale markten en de ontwikkeling van het landschap, en daar de boeren voor te belonen.'

Halseys cursus trekt met name landschapsarchitecten aan. 'Je kijkt eerst wat een landschap voor kenmerken en waarden heeft en bouwt daar vervolgens met een ontwerp op door.'

Weer

 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  26° / 17°
  60 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
Meer weer