Inklapbare huisvesting voor arbeidsmigrant

Fruitteler Arie Brouwer uit Benschop had begin dit seizoen een groot probleem. De huisvesting van zijn arbeidsmigranten. Het uitzendbureau kon voldoende personeel leveren, maar niet de huisvesting. Daarom regelde hij slaapplekken die normaal op festivals staan.

Het blijkt zijn redding te zijn geweest. 'Absoluut, als je 24 plukkers nodig hebt en het uitzendbureau kan ze wel leveren, maar geen huisvesting, dan kan je wel zeggen, ik start met twaalf maar dat gaat hem niet worden', vertelt Brouwer. 'De peren moeten wel op tijd de kist in.'

Huisvesting van seizoensarbeiders is een grote uitdaging voor de fruittelers. 'Een hoop campings en vakantieparken nemen de mensen niet meer. Gemeentes doen ook moeilijk over permanente huisvesting. Dat wordt echt een groot probleem en daarom hebben we dit bedacht.'

Slaapplaatsen

De slaapplaatsen stonden vijf weken tijdens het oogstseizoen bij Brouwer. Deze week werden ze weer ingeklapt en meegenomen. 'Hier gaan we mee verder. In overleg met de gemeente willen we een vaste opstelling voor de reguliere werkzaamheden zoals snoeien en een aantal extra plekken voor het plukken.'

De medewerkers moesten wel even wennen. 'Ze zijn natuurlijk vakantieparken gewend, maar na een paar dagen waren ze gewend. Ik voelde mezelf een beetje campingbaas', lacht Brouwer.

Weer

 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
Meer weer