Werken+in+agro%2C+ook+zonder+groene+vingers
Nieuws
© William Hoogteyling

Werken in agro, ook zonder groene vingers

Ondanks de krapte op de arbeidsmarkt staan 350.000 mensen bij het UWV ingeschreven als werkzoekende. Met het speeddate-experiment Today's Talent werden vorige week tien werkgevers in de agrosector gekoppeld aan tien werkzoekenden.

Dit werd vooral gedaan om het imago van de agrosector bij werkzoekenden te helpen verbeteren. Daarnaast om te zien of ze iets voor elkaar kunnen betekenen.

De speeddates, door UWV, LLTB, Kasgroeit, het Werkgeversservicepunt Noord Limburg en de provincie georganiseerd in het kader van de Dutch Agri Food Week, waren vooral bedoeld om de vooroordelen van werkgevers en werkzoekenden over elkaar weg te nemen. 'Van werken in de agrarische sector krijg je vieze handen.' Of: 'Mensen staan ingeschreven bij het UWV, omdat ze niet willen werken.' Ze staan een match tussen werkgever en werkzoekend talent in de weg.

Begrip creëren

'En dat is jammer', zegt Corine Fleuren, een van de deelnemende ondernemers. 'Direct resultaat door iemand een baan aan te bieden was nu dan ook niet het doel. Wel om elkaar beter te leren begrijpen. Het heeft wat tijd nodig, maar als we nader tot elkaar komen, zijn bedrijven eerder geneigd om werkzoekenden in dienst te nemen en gaan werkzoekenden op hun beurt de agrosector als een interessant werkgebied zien', vervolgt ze.

'De vraag is: waar kunnen we die mensen vinden? Ik schrok van de genoemde 20.000 werkloze jongeren in Limburg. Als sector moeten we vooral in die pool zoeken. En als je met elkaar in gesprek komt, blijkt men de agrosector best leuk te vinden.'

Juiste benadering

Michiel Geraedts, algemeen manager van adviesbureau Arvalis, vindt de speeddates eveneens een prima initiatief, maar zoekt de juiste benadering.

'Wij hebben een ander kaliber kandidaten nodig dan een productiebedrijf. Elkaar informeren en enthousiasmeren is belangrijk, maar een volgende keer zie ik liever speeddates op grond van een betere voorselectie en betere criteria', aldus Geraedts. 'Het mag wat mij betreft wat zakelijker en directer. We streven allemaal hetzelfde na, maar wij weten de beschikbare parels op de arbeidsmarkt onvoldoende te bereiken.'

Thijs Rompelberg van het hoofdbestuur van de LLTB juicht dit experiment om de aantrekkelijkheid van de agrarische sector als werkgever te vergroten toe. 'Vooral daarom doen we hier als LLTB aan mee. Ook in onze sector zijn mensen op verschillende kennisniveaus hard nodig. Maar daar wordt van buiten de sector vaak niet aan gedacht.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  15° / 7°
  20 %
 • Maandag
  16° / 7°
  40 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  60 %
Meer weer