Wet+moet+kloof+vast+en+flexwerk+verkleinen
Nieuws
© DIRK HOL

Wet moet kloof vast en flexwerk verkleinen

De Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) heeft als doel de verschillen tussen vast en flexwerk te verkleinen. Hierdoor moet het voor werkgevers aantrekkelijker worden om mensen een vast contract aan te bieden.

Dat meldt minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over het wetsvoorstel dat hij vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het is nog niet bekend wanneer het voorstel in behandeling wordt genomen.

De Wab is een pakket van verschillende maatregelen. Voor werkgevers wordt volgens Koolmees daarmee de stap kleiner om hun werknemers een vast contract te geven. Tegelijkertijd blijft flexwerk mogelijk, als het werk daarom vraagt.

Lees ook: 'Nieuwe wet maakt seizoensarbeid onbetaalbaar'

De Wab bevat een aantal samenhangende maatregelen. Hieronder volgen de belangrijkste:

 • De opeenvolging van tijdelijke contracten, de zogeheten ketenbepaling, wordt verruimd. Nu is het mogelijk om aansluitend drie tijdelijke contracten in twee jaar te aan te gaan. Dit wordt drie jaar.
   
 • De WW-premie wordt voor werkgevers voordeliger als ze een werknemer een vaste baan aanbieden in plaats van een tijdelijk contract. Nu is de hoogte van de WW-premie afhankelijk van de sector waarin een bedrijf actief is.
   
 • Ook wordt het mogelijk om de pauze tussen een keten tijdelijke contracten per cao te verkorten van zes naar drie maanden als er sprake is van terugkerend tijdelijk werk dat maximaal negen maanden per jaar kan worden gedaan.
   
 • Werknemers die op payrollbasis werken, krijgen minimaal dezelfde arbeidsvoorwaarden als de werknemers die in dienst zijn bij de opdrachtgever. Ook krijgen ze recht op een adequaat pensioen. De definitie van de uitzendovereenkomst wordt niet gewijzigd.
   
 • Er worden maatregelen genomen om verplichte permanente beschikbaarheid van oproepkrachten te voorkomen. Zo moet een werknemer minstens vier dagen van tevoren worden opgeroepen door de werkgever. Ook houden oproepkrachten recht op loon als het werk minder dan vier dagen van tevoren wordt afgezegd. De termijn van vier dagen kan bij cao worden verkort tot een dag.
   
 • De opbouw van de transitievergoeding wordt verlaagd bij lange dienstverbanden. Dit wordt voor iedereen een derde maandsalaris per gewerkt jaar.
   
 • Er komt een regeling voor kleine werkgevers om de transitievergoeding te compenseren als ze hun bedrijf moeten beëindigen wegens pensionering of ziekte.
   
 • Ontslag wordt ook mogelijk als er sprake is van een optelsom van omstandigheden, de zogenaamde cumulatiegrond. Nu moet de werkgever volledig voldoen aan een van de acht ontslaggronden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  35° / 21°
  10 %
 • Dinsdag
  35° / 21°
  10 %
 • Woensdag
  33° / 21°
  20 %
Meer weer