Glastuinbouw+vraagt+verbindend+verklaring+financiering+onderzoek
Nieuws
© Vidiphoto

Glastuinbouw vraagt verbindend verklaring financiering onderzoek

De glastuinbouw vraagt het landbouwministerie een verbindend verklaring van de financiering van de drie onderzoekprogramma's Kas als Energiebron, Glastuinbouw Waterproof en het Het Nieuwe Doen in Plantgezondheid.

De aanvraag wordt ingediend omdat het advies van de Ondernemersgroep Kennis in je Kas (KijK) van eind juni is overgenomen door de Brancheorganisaties Sierteelt en Groenten & Fruit, de besturen van de afzetorganisaties en LTO Glaskracht Nederland. Parallel hieraan is de programmaraad KijK gevormd die dan de bestuursfunctie heeft van KijK. 'Dit zijn belangrijke stappen in het borgen van onderzoek en innovatie voor de glastuinbouwsector', meldt LTO Glaskracht Nederland.

De ondernemersgroep KijK heeft eind juni een advies vastgesteld over de voortzetting en financiering van de drie onderzoekprogramma's. In KijK is areaalgewogen gestemd over de wijze van financiering, de hoogte van het bedrag per hectare, de inhoud van de innovatieprogramma's en de toekomstige aansturing.

Niet-leden betalen mee

Ten aanzien van de financiering adviseerde KijK om dat te doen met inzet van een verbindend verklaring van de minister van LNV. Met een verbindend verklaring betalen ook niet-leden van LTO Glaskracht Nederland en afzetorganisaties mee aan het onderzoek. Dit is nodig omdat ieder glastuinbouwbedrijf baat heeft bij gewasoverstijgend onderzoek op de thema's energie, plantgezondheid en water.

De brancheorganisaties Sierteelt en Groenten & Fruit zijn opgezet om als sector collectief zaken te regelen, zoals innovaties. Beide organisaties hebben eind oktober besloten het advies van KijK over te nemen en de aanvraag verbindend verklaring in te dienen bij LNV. Bij goedkeuring is de sectorfinanciering geregeld en kan het totale bedrag worden verdubbeld door het ministerie. 'Dit is hard nodig om voldoende te kunnen blijven innoveren als glastuinbouwsector', stelt LTO Glaskracht.

Programmaraad

De ondernemersgroep heeft ook een nieuwe wijze van aansturing van het onderzoek vastgelegd. Daarvoor wordt een programmaraad KijK ingesteld die zal bestaan uit actieve glastuinbouwondernemers op voordracht van de afzetorganisaties en advies van de ondernemersgroep KijK. Zij worden daarna benoemd door de beide brancheorganisaties. De programmaraad heeft negen leden: vijf uit de glasgroentesector en vier uit de bloemisterijsector.

LTO Glaskracht verwacht dat het na de indiening van de aanvraag verbindend verklaring nog ongeveer vier maanden - na overleg te hebben gehad met het ministerie van LNV en RVO afgelopen week - duurt voor de officiƫle goedkeuring.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  23° / 12°
  10 %
 • Vrijdag
  24° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 12°
  10 %
Meer weer