Nederland+helpt+mee+aan+bouw+Horti+Center+in+China
Nieuws
© Dutch Greenhouse Delta

Nederland helpt mee aan bouw Horti Center in China

Nederland en China ontwikkelen in China het Sino-Dutch High-Tech Agriculture Park. Op het park komt een Horti Center. Daarover hebben de twee landen overeenstemming bereikt.

De overeenkomst houdt in dat Nederland en China de komende jaren nog intensiever samenwerken op glastuinbouwgebied. Voor aanvang van het China-Netherlands Business Forum in Den Haag is Dutch Greenhouse Delta de samenwerking aangegaan met Jiashan Sino-Dutch Industrial Park.

Het Sino-Dutch High-Tech Agriculture Park wordt in de economisch belangrijkste delta van China gebouwd. Het innovatiepark krijgt bovendien een replica van het in Westland gelegen World Horti Center. De ondertekening geschiedde in het bijzijn van de Chinese premier Li Keqiang en minister president Mark Rutte.

Jarenlange uitwisseling

'Tussen Aziatische landen is er al decennia uitwisseling om met ‘onze’ kennis en hightech innovaties om op een duurzame manier voedsel en bloemen te telen. Sino-Dutch High-Tech Agriculture Park en Horti Center vormen in de toekomst het platform voor een intensievere uitwisseling van kennis en technologie', aldus Dutch Greenhouse Delta.

Het Nederlandse bedrijfsleven krijgt in China ruimte om geavanceerde glastuinbouwprojecten te demonstreren. Op een oppervlakte van 420 hectare, vergelijkbaar met 10 procent van het Westlandse glastuinbouwareaal, wordt binnen vijf jaar het High-Tech Agriculture Park gebouwd. Het is een onderdeel van Jiashan Sino-Dutch Industrial Park dat sinds 2014 in ontwikkeling is.

Delegatie naar China

Hein van der Sande, voorzitter Dutch Greenhouse Delta, noemt de deal een echte impuls voor de Nederlandse glastuinbouwsector. 'Nu kunnen we kennisuitwisseling en business development nog verder intensiveren, waarbij een Horti Center in Sino-Dutch High-Tech Agriculture Park het belangrijkste platform wordt voor het glastuinbouwcluster daar.'

Eind november reist een delegatie van Dutch Greenhouse Delta naar Jiashan om de overeenkomst en planning verder te concretiseren in samenspraak met overheid, potentiële investeerders, telersverenigingen en retail.

Grootschalige projecten

Jiashan Sino-Dutch Industrial Park is het enige vooraanstaande innovatiepark waar Nederland en China sectorbreed samenwerken. Het gewest Jiashan ligt in de Yangtze River Delta, nabij de stad Shanghai. Dutch Greenhouse Delta is opgericht in september 2017 om de Nederlandse glastuinbouwbouwsector wereldwijd te presenteren. De stichting heeft daarbij een focus op grootschalige complexe projecten en vraagstukken over voedsel en sierteelt in de grote steden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  27° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  21° / 11°
  20 %
Meer weer