Boeren Rijnland werken aan schone sloten

Op het melkveebedrijf van Quno Onderwater in Zoeterwoude werd op 5 november de eerste veegmachine van project Bewust Boeren Rijnland in gebruik genomen.

Met deze en veertig andere veegmachines kunnen melkveehouders in Rijnland hun erven goed schoonhouden ten gunste van de waterkwaliteit. 'Investeringen Bewust Boeren Rijnland' is een project van Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW) voor een betere waterkwaliteit en ecologie in sloten. Hierin werken LTO Noord, Projecten LTO Noord, Collectief Rijn & Gouwe Wiericke, Collectief de Groene Klaver en het Hoogheemraadschap van Rijnland en tientallen boeren samen.

'Dit is een heel mooi project', zei hoogheemraad Waldo von Faber tijdens het startmoment. 'Het zijn boeren zelf geweest die bedacht hebben dat de waterkwaliteit belangrijk voor ze is. Want een goede waterkwaliteit zorgt voor beter drinkwater voor de koeien en voor een betere melkopbrengst.'

Koppen bij elkaar

'De boeren hebben de koppen bij elkaar gestoken en alle relevante partijen erbij betrokken. Daardoor konden ze met elkaar een aantal veegmachines aanschaffen, waarmee er minder afval van het erf afspoelt de sloten in. Hartstikke mooi', vindt Von Faber.

Het zijn boeren zelf geweest die bedacht hebben dat de waterkwaliteit belangrijk voor ze is

Melkveehouder Quno Onderwater heeft dankzij het project een veegmachine kunnen aanschaffen, met een hydraulisch aangedreven rolbezem van 2,3 meter en een opvangbak. 'Ik verwacht deze tijdens het beweidingsseizoen één keer in de week te gebruiken om het pad schoon te houden', aldus Onderwater.

Drinkbakken

Naast veegmachines zorgde het project ook voor de aanschaf van mobiele drinkbakken die ervoor moeten zorgen dat de koeien niet de kwetsbare slootoevers vertrappen. Ook dat komt de waterkwaliteit ten goede.

Projecten LTO Noord is deze week een tweede wervingsronde gestart onder boeren en wil vervolgens een subsidieaanvraag uitdoen voor eenzelfde project. Het DAW-project wordt gefinancieerd door het ELFPO (Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling) van de EU, provincie Zuid-Holland en het Hoogheemraadschap van Rijnland.

Weer

 • Dinsdag
  6° / 1°
  40 %
 • Woensdag
  6° / 1°
  30 %
 • Donderdag
  3° / 0°
  80 %
Meer weer