Rijnland start handhaving op teeltvrije zones

Hoogheemraadschap van Rijnland gaat in de komende maanden handhaven bij akkerbouwers en kwekers op het naleven van teeltvrije zones in de open teelt.

Rijnland+start+handhaving+op+teeltvrije+zones
© Koen van Wijk

Ze gaat onder meer kijken bij akkerbouwers die graan inzaaien en beoordelen of de teeltvrije zones langs watergangen ruim genoeg zijn gehanteerd. Het doel is om de waterkwaliteit te beschermen.

Is de teeltvrije zone te smal? Dan ontvangen telers een brief met informatie over hoe zij aan de regelgeving kunnen voldoen. Ook staat in de brief binnen welke termijn ze alsnog aan teeltvrije zone moeten voldoen.

Aangescherpt

In het geval meststoffen in de teeltvrije zone worden gebruikt of gewasbeschermingsmiddelen op een onjuiste manier, dan kan dat onder andere gevolgen hebben voor de inkomenssteun van de teler.

Per 1 januari 2018 heeft het ministerie van van Infrastructuur en Waterstaat de regelgeving voor open teelt aangescherpt. De afgelopen maanden heeft het hoogheemraadschap van Rijnland telers in haar beheergebied geadviseerd over hoe zij aan de aangescherpte regelgeving kunnen voldoen.

Verwaaiing

Specifiek houdt de aanscherping in dat telers met een open teelt maatregelen moeten nemen om de verwaaiing van gewasbeschermingsmiddelen naar de omgeving (drift) met ten minste 75 procent te verminderen.

Om het water in sloten beter te beschermen is vanaf 1 januari 2018 de breedte van de teeltvrije zone voor granen en grasland verdubbeld van ten minste 25 naar 50 centimeter. In de teeltvrije zone mag, behalve grasland, geen gewas of niet hetzelfde gewas als op de rest van het perceel worden geteeld. Voor overige teelten gelden de bestaande teelvrije zones.

Boomkwekerijgewassen

Bij de teelt van intensiever bespoten gewassen zoals aardappelen, uien, bloembollen, vaste planten en in neerwaartse richting te bespuiten boomkwekerijgewassen mag in sommige gevallen een versmalde teeltvrije zone van 100 centimeter worden aangehouden.

Dit geldt alleen als er op het hele perceel gebruik wordt gemaakt van een spuittechniek uit de driftreductieklasse van negentig procent of hoger.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 11°
  70 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer