Gevaar+verzilting+Bollenstreek+geweken
Nieuws
© Koen van Wijk

Gevaar verzilting Bollenstreek geweken

Omdat het gevaar van verzilting is geweken, heeft het Hoogheemraadschap van Rijnland de stremming van de Leidsevaart en de beperkte stremming van de Grote Sluis in Spaarndam op 26 september opgeheven.

Rijnland heeft vanwege de langdurige droogte de doorvaart van de Grote Sluis begin augustus beperkt, om verzilting en daarmee schade aan natuur en gewassen zoveel mogelijk te voorkomen. Door het schutten te beperken, werd verdere verzilting zoveel mogelijk beperkt.

Ook de Leidsevaart werd gestremd om te voorkomen dat het verzilte water de Bollenstreek zou bereiken. Water met een te hoog zoutgehalte kan schade aan de bollen veroorzaken.

Zoutgehalte

De afgelopen weken heeft het flink geregend, waardoor de vraag naar water is afgenomen en het zoutgehalte in het oppervlaktewater is gedaald. De kans op verdere verzilting is afgenomen. Rijnland heeft daarom besloten de maatregelen met onmiddellijke ingang in te trekken. Rijnland blijft waterkwaliteit de komende weken volgen.

Weer

 • Zaterdag
  8° / 3°
  10 %
 • Zondag
  4° / 0°
  10 %
 • Maandag
  4° / -3°
  20 %
Meer weer