Extra+maatregelen+Rijnland+tegen+verzilting
Nieuws
© Koen van Wijk

Extra maatregelen Rijnland tegen verzilting

Het hoogheemraadschap van Rijnland neemt extra maatregelen om de verdere verzilting in het verzorgingsgebied zoveel mogelijk te beperken. Dat heeft het waterschap vandaag bekendgemaakt.

Door water via een andere route aan te voeren, kan Rijnland de Greenport Boskoop voorzien van een betere waterkwaliteit.

Een tweede maatregel is het afdammen van de Leidsevaart in Heemstede, waarmee wordt voorkomen dat het zoutgehalte van het water in de Duin- en Bollenstreek oploopt. Dat betekent dat de vaart vanaf 10 augustus wordt gestremd voor recreatievaart.

Boskoop

De aanvoer via de Kleinschalige Water Aanvoervoorzieningen (KWA) die op 24 juli in werking is gesteld, wordt opgevoerd. Het westelijke deel van de Greenport Boskoop krijgt dit water dat is gemengd met water uit de Gouwe al.

Rijnland gaat nu ook het oostelijke deel van de Greenport Boskoop van KWA-water voorzien, zodat ook daar kwalitatief goed water beschikbaar is. Rijnland maakt daarvoor gebruik van het inlaatgemaal Theo Aendekerk, dat in 2013 speciaal voor deze reden is gebouwd.

Bollenstreek

Door het watertekort moet Rijnland het water langer vasthouden en kan ze minder doorspoelen tegen verzilting. Gevolg hiervan is dat de zoutgehalten in het noordelijke deel van het watersysteem van Rijnland oplopen.

Om te voorkomen dat het verzilte water de Bollenstreek bereikt, wordt er een schot in het water geplaatst ter hoogte van de fietsbrug bij de Kohnstammlaan in Heemstede. De afsluiting geldt tot nader order.

Bassins

De komende dagen wordt er veel regen verwacht. Dat biedt glastuinders de mogelijkheid om hun bassins te vullen. Dijkgraaf Rogier van der Sande: 'Dat het de komende dagen gaat regenen, wil niet zeggen dat de verzilting op korte termijn is opgelost. Dat gaat zeker nog weken duren.'

Ondanks de verwachte regen gaat Rijnland de komende periode ook gewoon door met de inspectie van dijken op droogtescheuren, omdat er nog altijd sprake is van een groot neerslagtekort.

Onderstaande kaart toont de (gedeeltelijke) onttrekkingsverboden voor oppervlakte- en grondwater en de beweidingsverboden voor dijken (voor het laatst bijgewerkt op 9 augustus).

Weer

 • Zaterdag
  7° / 2°
  10 %
 • Zondag
  4° / 0°
  10 %
 • Maandag
  4° / -3°
  20 %
Meer weer