Extra wateraanvoer bewijst waarde tijdens droogte

De aanvoer van extra zoetwater via de Kleinschalige Wateraanvoervoorziening (KWA) tijdens de droogte naar West-Nederland wordt gestopt. 'De KWA heeft zijn waarde bewezen', stelt dijkgraaf Rogier van der Sande.

Extra+wateraanvoer+bewijst+waarde+tijdens+droogte
© Ulco Wesselink

Dat maakte Van der Sande vrijdag als dijkgraaf van hoogheemraadschap van Rijnland en tevens voorzitter van de stuurgroep KWA bekend. Met de KWA kan extra water via het Amsterdam-Rijnkanaal naar West-Nederland worden aangevoerd. 'De KWA heeft zijn waarde bewezen. Dat is maar goed ook. In de toekomst zal er steeds vaker een beroep op worden gedaan.'

Via de KWA is deze zomer 64 dagen lang zoetwater aangevoerd, waarmee voor de waterbeheerders een einde komt aan een extreem lange periode van droogte. De KWA is stopgezet omdat de watervraag is gedaald. Hoewel er nog altijd beperkt water kan worden ingenomen bij Gouda door de dreigende verzilting van de Hollandse IJssel, kan Rijnland aan de huidige vraag voldoen.

Watermanagement

Het aangrenzende hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden blijft zonder KWA 3 kubieke meter water per seconde extra leveren. Bovendien wordt de komende periode geregeld regen verwacht.

'Het was een stresstest voor de zoetwatervoorziening op langere termijn'

Met slim watermanagement hebben de waterschappen De Stichtse Rijnlanden, Delfland, Rijnland en Schieland en de Krimpenerwaard samen met Rijkswaterstaat het westen van Nederland de afgelopen maanden van voldoende water van goede kwaliteit water kunnen voorzien, laten zij zelf weten in een persbericht.

Aanvoerroutes

'Dat is gelukt omdat er onderling goed is samengewerkt. Via de alternatieve aanvoerroutes bleek het onder ideale omstandigheden zelfs mogelijk tot 15 kubieke meter water per seconde aan te voeren', zegt Van der Sande.

'We kunnen constateren dat het systeem werkt. Het was als het ware een stresstest voor de zoetwatervoorziening op langere termijn. Periodes van droogte zullen steeds vaker voorkomen.' Vanaf 2021 wordt de capaciteit verhoogd van 7 naar 15 kubieke meter per seconde.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer