Berensperma+beter+en+sneller+ter+plaatse
Nieuws
© Twan Wiermans

Berensperma beter en sneller ter plaatse

Topigs Norsvin gaat de distributie van berensperma veranderen. Daarnaast wordt de houdbaarheid verlengd. De veranderingen zorgen voor meer rust in het productieproces. Volgens Jean-Marie van Oort van Topigs Norsvin is daardoor een kwaliteitsslag mogelijk.

Vanaf 1 februari 2019 ontvangen klanten van de fokkerijorganisatie niet meer overdag, maar 's avonds en 's nachts de door hen bestelde doses sperma. Geleverd wordt er op zaterdag, maandag, dinsdag en donderdag. 's Morgens voor 7 uur zijn de bestelde tubes afgeleverd.

's Nachts vervoeren is weliswaar duurder, maar de routes kunnen efficiënter worden gereden. Volgens Topigs Norsvin kunnen de bezorgkosten daardoor gelijk blijven. Aanleiding voor de verandering noemt Peter Berkvens van Topigs Norsvin het toegenomen fileleed en het vooruitzicht dat die situatie alleen nog maar verslechtert.

Vijf dagen

'We maken prachtige genetica, maar dat laatste stukje, op tijd leveren bij de klant, daar schortte het aan. Er moet altijd sperma in de box zitten, als u dat als varkenshouder nodig heeft', aldus Berkvens. Het verlengen van de houdbaarheid met twee dagen van drie naar vijf dagen draagt daar ook aan mee.

Topigs Norsvin deed daar met succes uitgebreid onderzoek naar: dracht- en afbigpercentage worden door de verlenging niet negatief beïnvloed, terwijl de fertiliteit van het sperma zelfs nog iets verbetert. Dat laatste is volgens Berkvens te danken aan de monitoring op beerspecifieke fertiliteit. Alle beren worden gescreend op DNA-translocatie, terwijl de monitor veldfertiliteit is geïntensiveerd.

Realtime temperatuur

De beren van Topigs Norsvin staan bij Varkens KI Nederland. Vanaf 1 februari 2019 zorgt een gespecialiseerd bedrijf voor de distributie van de bestellingen. Het transport van de tubes met sperma gebeurt bij 17 graden Celsius. Die temperatuur wordt realtime gemonitord. 'Als er ergens twijfel ontstaat, is dat altijd te herleiden', zegt Jos Willekens van Topigs Norsvin.

Afgelopen jaar voerde Topigs Norsvin al intensief overleg met haar klanten over de ontvangstplek. Hoe die eruitziet, maakt in principe niet uit, als de temperatuur maar kan worden beheerst op 17 graden. Willekens: 'Temperatuur is het allerbelangrijkste.' Inmiddels hebben twee firma's voor dit doel speciale klimaatkasten ontwikkeld.

Openbare weg

Het moet niet, maar het advies is de kast op een 'veterinair goede plek' te plaatsen. In de praktijk betekent dat dat de kast het liefst aan de openbare weg staat. Berkvens: 'Stel dat er problemen komen met bijvoorbeeld Afrikaanse varkenspest, dan is dat een van de opties.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  5° / 0°
  70 %
 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
Meer weer