Kernfokkerij Z-lijn Topigs Norsvin naar Canada

Topigs Norsvin verhuist de kernfokkerij van de Z-lijn beren naar Canada. Het kernfokmateriaal van de L-lijn komt uit Noorwegen. Topigs Norsvin wil wereldwijd zijn klanten kunnen blijven bedienen met SPF-kernfokmateriaal.
Kernfokkerij+Z%2Dlijn+Topigs+Norsvin+naar+Canada
© Topigs Norsvin

'Het was geen gemakkelijke beslissing. Een kwestie van risicospreiding. Je moet met je sperma de hele wereld rond kunnen', zegt technisch directeur Hans Olijslagers van Topigs Norsvin. In Canada liggen al 2000 SPF Z-lijn zeugen. 'Zoveel dieren op één locatie op SPF-niveau houden is in Europa erg lastig', ligt Olijslagers toe.
'Het is een grote uitdaging om locaties SPF-vrij te houden. In Canada lukt het net als in Noorwegen door de afgelegen ligging om bedrijven SPF-vrij te houden', geeft Olijslagers aan. Hij noemt het een 'kostbare zaak' wanneer toch een ziekte binnenkomt en depop-repop nodig is. Onduidelijk is nog wanneer de bouw start en wordt opgeleverd.

Gevolgen

De verhuizing van de kernfokkerij naar Canada heeft ook gevolgen voor de bestaande kernfokkers van Topigs Norsvin. Zij blijven de lokale productie van beren en gelten verzorgen, maar worden vooral leveranciers van informatie en data.
In Canada komt ook een teststation voor Tempo-beren. Dit station krijgt net als het teststation in Noorwegen, waar Duroc en L-lijn beren staan, een CT-scan. In Noorwegen worden jaarlijks 3.000 beren gescand. Dat levert een schat aan informatie op over hammen, schouders en karbonades, maar ook over de grootte van organen, botten en het hart.

Op maat bedienen

De data die de CT-scans opleveren moeten uiteindelijk leiden tot beren die voor heel uiteenlopende vleesmarkten het gewenste karkas opleveren. 'De focus komt steeds meer op het op maat bedienen van onze afnemers', geeft Roy Strikkeling van Topigs Norsvin aan.

'Komende tien jaar gaan technologische ontwikkelingen nog sneller'

Daarnaast wijst Olijslagers op het groeiend belang van genomics. De mate waarin verwantschap wordt ingerekend groeit dit jaar van 37 naar 50 procent. Dat is met name van belang voor eigenschappen met een lage erfelijkheidsgraad of eigenschappen die pas later in het leven van een varken zichtbaar worden.

Olijslagers: 'We krijgen steeds meer data om op te selecteren.' Alle data die Topigs Norsvin verzamelt worden opgeslagen. Wanneer selectie op andere kenmerken nodig is, kan daarop een beroep worden gedaan.

Ambitie

De ambitie van Topigs Norsvin is de genetische vooruitgang voor de klant de komende tien jaar te verdubbelen. 'Fokkerij is volop in ontwikkeling. De komende jaren zullen de technologische ontwikkelingen nog sneller gaan', voorspelt Olijslagers

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 9°
  25 %
 • Zondag
  14° / 8°
  50 %
 • Maandag
  15° / 6°
  40 %
Meer weer