PAS%2Dbeleid+jaagt+provincie+op+kosten
Nieuws
© Eigen foto

PAS-beleid jaagt provincie op kosten

Provincie Noord-Brabant moet diep in de buidel tasten om 150 hectare grond, bedoeld voor de ontwikkeling van een glastuinbouwgebied, tegen kostprijs over te nemen van gemeente Deurne.

De gemeente heeft zich teruggetrokken als ontwikkelaar van het project, omdat nu al duidelijk is dat de deadline in 2020 niet wordt gehaald. Volgens afspraak zou de provincie in dat geval alle gronden terugkopen van de gemeente. En dat is geen koopje. De exacte som is nog niet bekend, maar er hangt een prijskaartje aan van maximaal 56 miljoen euro.

De gemeente Deurne heeft de gronden voor nieuwe kassen al dertien jaar in de aanbieding, maar door verschillende oorzaken is er nog geen meter gebouwd. De meest recente drempel die een streep door de plannen zette, zijn de beperkingen van het Brabantse PAS-beleid.

Ontwikkelingsruimte al vergeven

Vorig jaar zag directeur Herwi Rijsdijk van Tuinbouwvestiging Deurne de bui al hangen. Sinds de invoering van het PAS in juli 2015 verdween de hoop op een snelle uitvoering van de plannen. Alle ontwikkelingsruimte voor de uitstoot van stikstof rond het Natura 2000-gebied Deurnsche Peel & Mariapeel was al vergeven.

De tuinders die zich er willen vestigen, zouden dan minder dan 0,05 mol per hectare per jaar aan stikstof mogen uitstoten. 'En dat kan nooit', stelde Rijsdijk eerder in Nieuwe Oogst. Volgens hem hadden anno 2017 vier tuinders concreet interesse om zich in Deurne te vestigen. Een van de potentiële kopers wilde 80 hectare aankopen.

Twee voorstellen

De provincie is vorig jaar gevraagd om voor elke individuele vergunningaanvraag een hardheidsclausule toe te passen. Een andere optie om het PAS-beleid te omzeilen, was het glastuinbouwproject aan te merken als prioritair project. Beide voorstellen haalden bakzeil.

Het gebied blijft vooralsnog wel bestemd voor glastuinbouwbedrijven.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  23° / 9°
  10 %
 • Zondag
  22° / 10°
  10 %
 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
Meer weer