Nieuw Fries PAS-gebied leidt tot verbazing

De aanwijzing van een nieuw Fries PAS-gebied verbaast LTO Noord enorm. Dat geeft LTO Noord-regio Noord-bestuurder Peet Sterkenburgh aan. Het gaat om de Oudegaaster Brekken in Zuidwest-Friesland.

Nieuw+Fries+PAS%2Dgebied+leidt+tot+verbazing
© Fotografie Twan Wiermans

Reden voor aanwijzing het nieuwe Programma Aanpak Stikstof (PAS) gebied is dat onder meer het stikstofgevoelige trilveen en hoogveenmos aangetroffen is in het Natura-2000-gebied.

Volgens de LTO Noord-bestuurder is het 'verontrustend dat door nadere onderzoeken nieuwe PAS-gebieden kunnen worden aangewezen'. 'Er zullen boeren zijn in het gebied die geen Natuurbeschermingswetvergunning hebben aangevraagd, omdat dat niet nodig was. Dat kan straks heel anders zijn', stelt Sterkenburgh.

Stikstofgevoeligheid

Sterkenburg weet nog niet wat de omvang en de mate van stikstofgevoeligheid van het PAS-gebied is. Maar de kans is aanwezig dat bedrijven op slot komen te zitten. Friesland telt met de Oudegaaster Brekken dertien PAS-gebieden. De aanwijzing is een gevolg van wijzigingen in het aanwijzingsbesluit voor honderd Natura 2000-gebieden.

Vorige week liet LTO Nederland al weten dat het niet goed als aan Natura 2000-gebieden voortdurend beschermde habitattypen kunnen worden toegevoegd. Ze vraagt om de toezegging dat de wijzingsbesluiten in geen enkel gebied zullen leiden tot aanvullende maatregelen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer