CDA Fryslân bezorgd over Oudegaaster Brekken

De statenfractie van CDA Fryslân maakt zich zorgen over de aanwijzing van een nieuw PAS-gebied: de Oudegaaster Brekken. Hiermee wordt het voor agrarische bedrijven in Zuidwest-Friesland veel lastiger hun bedrijf uit te breiden.

CDA+Frysl%C3%A2n+bezorgd+over+Oudegaaster+Brekken
© Nieuwe Oogst

Dat stelt fractievoorzitter Maaike Prins in vragen aan Provinciale Staten. 'Het is belangrijk dat burgers en ondernemers zekerheid hebben over de regelgeving die op hun bedrijfsvoering van toepassing is en mogelijkheden voor ontwikkeling. Die zekerheid hebben zij niet als er zomaar nieuwe gebieden aangewezen kunnen worden waar plotseling nieuwe regels van toepassing zijn.'

'Met deze toewijzing wordt het voor boeren en voor andere bedrijven in Zuidwest-Fryslân veel lastiger om hun bedrijf uit te breiden. Zij hebben een vergunning nodig in het kader van natuurwetgeving, met strengere regels voor uitstoot. En dat terwijl het sowieso al niet gemakkelijk is om een vergunning te krijgen', stelt Prins.

Fabrieken

Sinds de invoering van het Programma Aanpak Stikstof, medio 2015, geldt landelijk voor 118 stikstofgevoelige natuurgebieden een extra beperking. Per gebied is een maximum gesteld aan de stikstofuitstoot. Vooral boeren hebben hiermee te maken, maar de regeling is ook van toepassing op bijvoorbeeld projecten als de aanleg van nieuwe wegen en op fabrieken.

Het CDA wil daarom weten of er rekening mee moet worden gehouden dat er ook in de toekomst andere gebieden in Fryslân aangewezen kunnen worden als nieuw PAS-gebied. Daarnaast vraagt Prins zich af of de provincie het ministerie erop gewezen heeft dat de aanwijzing van nieuwe PAS-gebieden de rechtszekerheid voor Friese burgers en ondernemers aantast.

Weblog

LTO Noord-bestuurder Peet Sterkenburgh ga f vorige week ook al aan dat hij verrast is door de aanwijzing. In zijn webblog van deze week roept hij de overheid op een consistent beleid te voeren. 'De Oudegaasterbrekken bleek in 2015 slechts in beperkte mate stikstofgevoelig te zijn, boeren konden hier dus zonder moeite nog uitbreiden. Nu wordt zo'n gebied opeens stikstofgevoelig. Het kan niet zo zijn dat, als er één of ander plantje in een Natura 2000-gebied gevonden wordt, het economisch beleid daaromheen gewijzigd moet worden. De overheid behoort een consistent beleid te voeren. Dat mogen de ondernemers van haar verwachten. Natuurbeleid hoort hier zeker bij.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer