Friese bezwaarcommissie wil flexibelere regels

Provincie Fryslân moet flexibeler met regelgeving voor boeren en tuinders omgaan. Dat vindt de onafhankelijk adviescommissie voor beroeps- en bezwaarschriften en klachten.

Friese+bezwaarcommissie+wil+flexibelere+regels
© DIRK HOL

'Wet- en regelgeving lopen niet zelden achter actuele ontwikkelingen aan', stelt de commissie. Zo zijn de nieuwste ontwikkelingen vaak niet subsidiabel, hoewel ze wel voldoen aan de in de subsidieregeling gestelde criteria, aldus de commissie.

Een ondernemer kon bijvoorbeeld voor de bouw van een milieuvriendelijke stalvloer geen subsidie krijgen, terwijl die vloer schoner was dan waarvoor wel subsidie aan te vragen was. Flexibeler regelgeving kan deze onevenwichtigheid ondervangen, stelt de commissie.

Ganzengedooggebieden

De commissie komt hiermee nadat het aantal bezwaarschriften tegen provinciale besluiten in een jaar tijd meer dan verdubbelde. Vooral tegen de begrenzingen van ganzengedooggebieden en vanwege de Programmatische Aanpak Stikstof klommen de mensen in de pen, staat in het jaarverslag over 2017.

In totaal kreeg de onafhankelijke adviescommissie voor beroep- en bezwaarschriften en klachten in 2017 397 bezwaarschriften te verwerken. 120 bezwaarschriften gingen over de Programmatische Aanpak Stikstof, 131 over de vaststelling van de ganzenfoerageergebieden. Boeren vinden het niet terecht dat de provincie de ganzengedooggebieden verkleind heeft.

Grote drukte

Een jaar eerder werden er 158 bezwaarschriften ingediend. Er waren in 2017 197 hoorzittingen en 201 adviezen, anderhalf keer zoveel als in 2016. De grote drukte zorgde ervoor dat niet lang niet alle dossiers binnen de voorgeschreven termijn tot een afronding kwamen. Van de 303 dossiers die zijn afgedaan, zijn 13 gegrond verklaard, 11 minder dan een jaar eerder.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer