Ganzenschade in Drenthe neemt toe

De overlast van ganzen in Drenthe op akkerbouw- en grasland neemt toe. LTO Noord roept boeren op de schade te melden. Dat gebeurt nog te weinig, stelt de organisatie.

Ganzenschade+in+Drenthe+neemt+toe
© DIRK HOL

In vijf jaar tijd ging de schade winterganzen die bij het Landelijk Meldpunt Faunaschade BIJ12 is gemeld in Drenthe met ruim 90.000 euro omhoog van 45.235 euro in 2013 naar 138.374 euro in 2017. Voor zomerganzen liggen de cijfers op 10.671 euro in 2013 en 46.208 euro in 2017.

Dit is echter nog maar een fractie van de schade, meldt LTO Noord-beleidsmedewerker Roel Visser. 'Veel boeren melden de ganzenschade niet. Ze vinden het te veel gedoe.' Dat ziet LTO Noord-regiobestuurder Jan Bloemerts ook: 'Het is te stil. Het behandelbedrag van 300 euro is voor veel agrarische ondernemers een drempel om de schade te melden.'

Schrikbeeld

LTO Noord houdt daarom de komende weken in verschillende delen in de provincie drie bijeenkomsten om de schade te inventariseren. 'Wij willen het besef door laten dringen bij de ondernemers. Voor ons is het schrikbeeld Friesland, daar trekt de provincie miljoenen uit voor ganzenschade. Voor dat geld kun je heel veel leuke dingen doen', vindt Bloemerts. De natte wat lager gebieden bij Emmen, Nijeveen, maar ook rond het Paterswoldsemeer zijn volgens LTO Noord regio-bestuurder de 'ganzenhotspots'.
I
Wanneer de daadwerkelijke schade inzichtelijk wordt, biedt dat volgens LTO Noord meer mogelijkheden om bij de provincie ruimte te krijgen de ganzenoverlast te beperken, geeft Visser aan. In een groot deel van Drenthe is dit nog niet mogelijk omdat er geen schadehistorie is. 'De boeren die daar overlast van ganzen hebben, hebben pech.'

Extra foerageergebieden

Naast meer ruimte in verjaging en afschot zou een andere oplossing het creëren van extra foerageergebieden kunnen zijn. Drenthe telt nu een ganzenfoerageergebied bij het Leekstermeer. 'Het is de moeite waard om daarover na te denken. Maar dan moet het boeren wel gemakkelijker worden gemaakt hun schade vergoed te krijgen. Daarvoor moeten de agrarische ondernemers rond het Leekstermeer nu nog te veel inspanningen doen', stelt Visser.

De toename van het aantal ganzen heeft volgens LTO Noord onder andere met de aanleg van meer waterrijke natuurgebieden in Drenthe te maken. Bovendien vermoedt de organisatie dat ganzen uit Friesland de laatste tijd meer naar Drenthe trekken omdat in Friesland meer ganzen worden verjaagd.

Buffergebied

Dat eerste kan een boer rond Bargerveen die liever niet met zijn naam in de krant wil beamen. Het buffergebied dat aangelegd wordt om het Bargerveen trekt meer vogels. 'Zo'n 40 hectare bestaat daar uit water. Daar komen ze graag op af.'

Door de toename van de populatie ganzen stopte hij het inzaaien van wintertarwe en graszaad. 'Ik wil niet als een politieman over mijn percelen lopen. Dat kost mij te veel tijd', geeft hij aan. De bijeenkomsten zijn donderdag 1 november in Zalencentrum Onder de Linden in Vries, donderdag 8 november in Dorpshuis 't Schienvat in Erica en maandag 12 november in Dorpshuis de Schalle in Nijeveen. Alle bijeenkomsten beginnen om 20 uur.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer