Zuid%2DHollandse+jacht+op+kolgans+en+Canadese+gans+toegestaan
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Zuid-Hollandse jacht op kolgans en Canadese gans toegestaan

Faunabeheereenheid (FBE) Zuid-Holland mag de kolgans en Canadese gans blijven bejagen. Dat is de uitkomst van een uitspraak door de Raad van State, die woensdag bekend is gemaakt.

De Natuur- en Milieufederatie Zuid-Holland had een zaak aangespannen tegen de FBE, omdat het faunabeheer de populatie van beide ganzensoorten teveel zou schaden. De appellanten voerden 15 september in een kort geding aan dat de rechtbank in haar eerdere uitspraken ten onrechte als uitgangspunt had genomen dat de kolgans en de Canadese gans uitheemse soorten zijn.

• Lees ook: Faunabeheer wint hoger beroep ganzenjacht

In de uitspraak stelt de rechter dat beide ganzen een zodanige schade aanrichten voor de landbouw, dat er geen andere bevredigende oplossing is om die te voorkomen. De bescherming die een inheemse soort heeft voor de populatie is daarom volgens de rechtbank niet van toepassing.

Kraslot

LTO Noord-vertegenwoordiger Basjan Niemansverdriet is blij met de uitspraak. 'Hoewel we overtuigd zijn van ons gelijk, is het elke keer toch weer spannend hoe de rechter uiteindelijk oordeelt. Soms heb ik wel eens het gevoel dat we met een kraslot meer kans maken op een mooie uitslag, dan in een faunazaak.'

Volgens Niemansverdriet zorgt de uitspraak ervoor dat de FBE voldoende armslag houdt om de ganzenpopulatie naar aanvaardbare proporties terug te dringen. 'Dat is cruciaal voor onze sector. En daarbij zou een negatieve uitspraak ook verstrekkende gevolgen kunnen hebben voor het bejagen van andere exotische dieren die schade veroorzaken in de land- en tuinbouw.'

Weer

 • Dinsdag
  34° / 20°
  10 %
 • Woensdag
  25° / 18°
  10 %
 • Donderdag
  23° / 13°
  10 %
Meer weer