Zeven+eettrends+van+de+toekomst
Nieuws
© Eigen Foto

Zeven eettrends van de toekomst

Er zijn weinig sectoren die zo bol staan van innovatie als de voedingsindustrie. Insectenburgers, zeewierpoeder, vlees uit een laboschaaltje… Wat vandaag nog bizar of veraf lijkt, is morgen misschien dagelijkse kost.

Twee experts van het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) in Vlaanderen nemen voor mediaplatform Susanova het voedsel van de toekomst onder de loep. Wat eten we in 2030? De experts tonen zeven trends die nu nog op papier staan, maar binnenkort op uw bord.

Het voedingssysteem en de groeiende wereldbevolking lopen tegen grenzen aan. Vooral de impact op het klimaat wordt een belangrijke drijfveer voor innovatie. Daarnaast is er de stijgende trend van voedingsgerelateerde gezondheidsproblemen.

Enerzijds is er ondervoeding, zeker bij de groeiende groep ouderen. Anderzijds is er overvoeding, met een toename van aandoeningen als gevolg. Denk aan obesitas, suikerziekte en hart- en vaatziekten.

Belangrijkste trends

Eén ding is volgens de ILVO-experts duidelijk: binnen enkele decennia zal wat we eten en hoe het wordt geproduceerd er anders uitzien. Hoe dat duurzame voedsel van de toekomst eruitziet? ILVO-experts Lieve Herman en Katleen Coudijzer zetten de belangrijkste trends op een rij.

Ecologisch verantwoorde voeding

Het veranderende klimaat zal een enorme impact hebben op het voedingssysteem. De consument vraagt meer lokale producten en nieuwe technieken moeten voldoen aan duurzaamheidseisen.

Reststromen zo optimaal mogelijk benutten en streven naar een circulaire economie

Plantaardige reststromen zijn mogelijk geschikt voor het maken van vleesvervangers.

Minder dierlijke proteïnen

De consumptie van dierlijke eiwitten zal afnemen. Die trend tekent zich nu al af. Er is steeds meer vraag naar hoogwaardige plantaardige voedingsproducten.

Aangepaste diëten en maaltijden

Afgestemd op ieders leeftijd en levenswijze.

Duwtjespolitiek

Je kunt mensen niet verplichten om duurzamer te gaan eten. De consument laat zich wel intuïtief sturen door het aanbod.

Krekels en wieren

Nu bestaat er nog veel scepsis en afkeer voor insecten. De verwachting is dat dit de komende jaren zal veranderen.

Big data en blockchain voor een betere voedselveiligheid

De controle zal veel verfijnder en transparanter worden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  11° / 7°
  50 %
 • Zondag
  10° / 8°
  70 %
 • Maandag
  11° / 3°
  90 %
Meer weer