Zuid%2DHollands+manifest+voor+duurzaam+voedsel
Nieuws
© DIRK HOL

Zuid-Hollands manifest voor duurzaam voedsel

'Op Zuid-Hollandse grond doen we aan eerlijke prijzen, eten we zoveel mogelijk van eigen bodem en staat een regenererende landbouw centraal.'

Dit zijn de hoofdpunten uit het manifest dat vertegenwoordigers van Voedselfamilies Zuid-Holland donderdag hebben aangeboden aan gedeputeerde Han Weber en Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot (D66). Dit gebeurde tijdens de Oogstdag in het provinciehuis.

Op deze dag werd ook het eerste 100 procent Zuid-Hollandse brood aangeboden aan Han Weber. Dit brood is gemaakt van emmertarwe afkomstig van het land van Adjan Vos uit het Buijtenland van Rhoon.

Transitie

De Voedselfamilies vormen samen een kopgroep van vertegenwoordigers uit de voedselketen die in samenwerking met provincie Zuid-Holland toewerkt naar een duurzaam, lokaal voedselsysteem. Ze pleiten voor een radicale transitie in de voedselketen.

Eerlijke prijzen en bijbehorende verdienmodellen moeten de norm worden. Binnen vijf jaar moet het creëren van gezonde bodems inclusief CO2-binding een verdienmodel zijn voor elke boer, vinden de Voedselfamilies. Daarnaast willen ze dat de provincie doorgaat met het stimuleren van ondernemers om hierop te focussen en om in te zetten op nieuwe financieringsvormen.

Proeftuinen

Het manifest is een vervolg op de inspanningen van de afgelopen drie jaar.

'We zijn trots op wat er al bereikt is. Er zijn in onze provincie dertig proeftuinen opgezet met vernieuwende experimenten. Daarnaast hebben we enkele groene cirkels. Waaronder binnenkort een nieuwe rond een exclusieve kaas van duurzaam geproduceerde melk bij coöperatie De Graafstroom', zei gedeputeerde Han Weber.

Grondbeleid

'De vernieuwingen die de proeftuinen opleveren hebben de potentie om het peloton van voedselproducenten mee te trekken', blikt hij vooruit.

Ook de uitdaging om de Zuid-Hollanders 80 procent voedsel uit eigen provincie te laten eten, gaat door. Voor 2019 willen de Voedselfamilies 500 procent groei in de korte keten.

De oproep om grondspeculatie te stoppen en landbouwgrond te begrenzen is ingewikkelder, volgens Weber. De Voedselfamilies willen dat de overheid via grondbeleid kringlooplandbouw faciliteert. 'Grondpolitiek is complex. Bovendien is de ruimte planologisch al verdeeld.'

Alternatief

'Wat de Voedselfamilies doen is nu nog alternatief en elitair. Hoe zorg je dat dit de norm wordt? Dat is jullie uitdaging', zei hoogleraar sociale transitie Derk Loorbach tijdens de Oogstdag.

'Jullie werken nog veel in niches, het experiment. Het is nu zaak om de lessen daaruit om te zetten naar iets waar het peloton wat mee kan.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  35° / 20°
  10 %
 • Maandag
  35° / 21°
  20 %
 • Dinsdag
  32° / 21°
  30 %
Meer weer