%27Proefschuur+brengt+je+bij+lokale+burger+in+beeld%27
Interview
© Eigen foto

'Proefschuur brengt je bij lokale burger in beeld'

Paprikateler Ron Zwinkels uit Tinte is al vanaf het begin lid van coöperatie De Proefschuur en levert vijf dagen in de week rode paprika's aan het distributiecentrum in Tinte.

Waarom bent u lid geworden?

'Ik vind het een leuk initiatief. Het is een goede manier om als bedrijf bij de lokale consument in beeld te komen. Zeker de eerste maanden heb ik leuke reacties ontvangen.

Afgelopen jaar is onze afzet via De Proefschuur geleidelijk gestegen

Ron Zwinkels, paprikateler in Tinte

'Daarnaast kan ik door deze samenwerking een dagvers product leveren. De paprika's worden 's ochtends geplukt, klaargemaakt en opgehaald en liggen 's middags in het winkelschap.'

Wat levert het u financieel op?

'Het is niet mijn doel om dit als afzetkanaal te gebruiken. Ik teel op 2,3 hectare paprika's, die ik lever aan The Greenery. De 100 tot 200 kilo die ik elke week aan De Proefschuur lever, zorgt voor een kleine plus, maar daar is het mij niet om te doen. Ik vind het gewoon leuk om mijn product lokaal te verkopen.'

Hoe gaat dat afleveren in zijn werk?

'We plukken elke dag. 's Avonds krijg ik de bestelling door, de volgende ochtend maken we die klaar. Dat betekent plukken en verpakken. We hebben kistjes van 12 en 24 paprika's, maar ook van 10 kilo.

'Op het distributiecentrum van De Proefschuur worden de paprika's uit deze kisten gesorteerd en geflowpackt. Ik zou liever zelf de kistjes paprika mooi willen inpakken, zodat ze zo duurzaam mogelijk richting de consument gaan. Maar de supermarkt eist nu eenmaal verpakkingen met een barcode, dus gaat het op deze manier.'

Heeft directe samenwerking met de supermarkt ook voordelen?

'Ja. Vaak ben ik verbaasd hoelang paprika's uit het buitenland nog in de Nederlandse schappen blijven liggen, terwijl er wel al enkele maanden Nederlands product op de markt is. Daar kunnen we nu meteen op inspelen.

'Zodra wij Nederlands product hebben, kunnen we dat meteen aanbieden aan de supermarkten waar we mee samenwerken. De keuze is dan aan de consument. Of een dagverse paprika van eigen grond of een paar weken oude paprika uit Spanje.'

Hoe ziet u de toekomst?

'We zitten op de goede weg. Afgelopen jaar is onze afzet via De Proefschuur geleidelijk gestegen. Groei is de inzet, dus ik hoop dat die stijgende lijn wordt doorgetrokken. Dat moet ook wel, want de hele organisatie rondom De Proefschuur kost ook geld.

'Dus wil je dat rendabel maken, dan moet je voldoende product afzetten. Het bestuur zet daarom in op meer afzetpunten, maar dat gaat niet vanzelf.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  20° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
Meer weer