Nederlander nauwelijks bewust van oorzaak natuurverlies

Nederlanders zijn er niet of nauwelijks van op hoogte dat voedselproductie en -verspilling wereldwijd de grootste oorzaak is van natuurverlies. Dat blijkt uit onderzoek dat Wereld Natuur Fonds (WNF) dinsdag publiceert in het kader van Wereldvoedseldag.

Nederlander+nauwelijks+bewust+van+oorzaak+natuurverlies
© VidiPhoto

Op Wereldvoedseldag wordt wereldwijd aandacht geschonken aan voeding en voedselzekerheid. Dat voedselproductie en -verspilling de belangrijkste oorzaken zijn van verlies van plant- en diersoorten is bij 91 procent van de Nederlanders niet bekend. Zo is landbouw de grootste oorzaak van ontbossing en wordt 69 procent van het zoetwater verbruikt voor voedselproductie.

Lees ook: WNF wil beloningen voor duurzame boeren stapelen

Het onderzoek in Nederland is onderdeel van een internationale enquête, waarbij in totaal 11.000 mensen in Australië, Brazilië, Colombia, India, Indonesië, Maleisië, Zuid-Afrika, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Nederland zijn bevraagd. Deze landen staan voor de grootste uitdagingen als het gaat om natuurverlies gerelateerd aan het voedselsysteem. In Nederland werden 1005 mensen bevraagd.

Rijkdom keldert

Ook in Nederland is de intensieve landbouw de grootste bedreiging voor natuur, zegt Natasja Oerlemans, hoofd afdeling voedsel & landbouw van het WNF. 'Onze rijkdom aan dieren en planten in Nederland keldert in een rap tempo. Zo'n twee derde van ons Nederlandse landschap, en daarmee van onze natuur, bestaat uit boerenland. Het is van groot belang dat we de omslag maken naar een landbouw die samengaat met rijke natuur en een aantrekkelijke leefomgeving.'

Het WNF roept alle partijen - natuurorganisaties, overheid, bedrijfsleven, voedselproducenten en consumenten – op om een bijdrage te leveren aan een oplossing. 'Bijvoorbeeld door boeren te belonen voor duurzame voedselproductie. Consumenten kunnen een verschil maken door vaker te kiezen voor plantaardige producten en duurzaam geproduceerd voedsel', aldus Oerlemans.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer