AH+laat+houdbaarheidsdatum+groente+en+fruit+aan+klant
Nieuws
© Thierry Schut

AH laat houdbaarheidsdatum groente en fruit aan klant

Supermarktketen Albert Heijn wil het label 'beste kwaliteit tot en met' schrappen om voedselverspilling tegen te gaan.

Klanten mogen hun eigen groente en fruit gaan controleren op de houdbaarheid. Andere supermarkten hebben geen plannen om met de informatie op het etiket te stoppen. Het label 'beste kwaliteit tot en met' staat op producten als verpakte komkommers, avocado's, paprika's, appels, bessen en aardappelen.

'Het label is bedoeld om klanten te laten weten wanneer de smaak van het product optimaal is. Je ziet echter dat mensen zich sterk laten leiden door het label met het weggooien van groente en fruit', zegt Pauline van den Brandhof, woordvoerder van Albert Heijn. 'Er staat nog niets concreets op de planning, maar we zijn wel in overleg om het label op den duur te verwijderen. We willen hiermee graag voorkomen dat mensen iets eerder weg gooien dan nodig is.'

Zintuigen

'Uit onderzoek blijkt gewoon dat mensen niet goed omgaan met het weggooien van voedsel', zegt Else de Kwaasteniet van het Centraal Bureau van Levensmiddelenhandel. 'Door het verwijderen van zo'n label gaan mensen eerder een beroep doen op hun zintuigen. Ze kunnen zelf hun groente en fruit controleren door te ruiken, proeven of voelen of iets nog goed is om te eten.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  23° / 12°
  10 %
 • Vrijdag
  24° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 12°
  10 %
Meer weer