Ekoplaza+in+de+fout+met+slogan
Nieuws
© Ekoplaza

Ekoplaza in de fout met slogan

Biologische supermarktketen Ekoplaza mag zich niet de 'enige gifvrije supermarkt' noemen. Dat heeft de Reclame Code Commissie bepaald na een klacht van een boer uit Winterswijk-Meddo.

Akkerbouwer Martijn Knuivers had zich beklaagd over de claim en voelt zich weggezet als een gifmenger. De Reclame Code Commissie oordeelde dat de claim 'enige gifvrije supermarkt' te absoluut is gesteld.

Ekoplaza kan niet garanderen dat de producten vrij zijn van gewasbeschermingsmiddelen, omdat producten mogelijk residuen van biologische gewasbestrijdingsmiddelen bevatten. De slogan mag dan ook niet meer worden gebruikt bij de reclameuitingen.

'Geen residu'

Ekoplaza meldt in zijn verweer wel dat de onderneming in de laatste jaren geen enkel residu heeft aangetroffen waarbij de BNN-norm (0,01 milligram per kilo) werd overschreden.

Directeur Erik Does van Ekoplaza: 'Elke marketingprofessional en ondernemer weet dat je keuzes moet maken in je communicatie. Steeds meer consumenten geven immers de voorkeur aan korte, heldere boodschappen. Wij zijn blij dat deze boer en de Reclame Code Commissie ons heeft gewezen op het feit dat wij hierin wellicht te kort door de bocht zijn gegaan. Voor een volledig nieuwe campagne nemen we deze leerpunten mee.'

Insectensterfte

Verder heeft de Reclame Code Commissie de klager ook op een ander punt in het gelijk gesteld. Ekoplaza mag in zijn communicatie niet refereren aan een Duits onderzoek waarin wordt gesteld dat 76 procent van de insecten is uitgestorven, omdat dit niet representatief is in Nederland.

Volgens Knuivers legt Ekoplaza onterecht een verband tussen de keuze voor biologische producten en de gezondheid van de consument. Daarin gaf de commissie hem echter geen gelijk. De supermarktketen heeft laten weten de uitspraak van de Reclame Code Commissie te respecteren. Ekoplaza doopt zijn 75 supermarkten met ingang van volgende week om tot de 'meest gifvrije supermarkt'.

Weer

 • Woensdag
  24° / 17°
  10 %
 • Donderdag
  22° / 13°
  10 %
 • Vrijdag
  24° / 11°
  10 %
Meer weer