Nederlander+vaakst+klant+bij+online+supermarkt
Nieuws
© Picnic

Nederlander vaakst klant bij online supermarkt

Nederlanders kopen van alle Europeanen de meeste levensmiddelen bij webwinkels. In 2017 was dit percentage voor het eerst hoger dan in het Verenigd Koninkrijk, dat tot dat jaar hiermee voorop liep.

De verkoop van de dagelijkse boodschappen via het internet heeft de laatste jaren een grote vlucht genomen. Lang was Albert Heijn de enige speler van betekenis op deze markt, maar inmiddels proberen Jumbo en PicNic de marktleider naar de kroon te steken. Ook veel ander supermarktketen bieden tegenwoordig een volwaardig online assortiment.

De groei van de online verkopen van levensmiddelen neemt sinds 2006 gestaag toe, meldt het CBS. Vanaf 2013 komt daarin een versnelling. In 2017 was het aandeel Nederlanders dat online levensmiddelen kocht met 29 procent het hoogste in de Europese Unie (gemiddeld 14 procent).

Ook in andere marktsegmenten groeien de online verkopen hard. In de Europese Unie kocht in 2017 57 procent van de mensen goederen of diensten bij online aanbieders. In Nederland winkelde dat jaar 79 procent van de mensen van 16 tot 75 jaar online. Nederland zit daarmee in de top 5 van EU-landen.

Verdubbeld

In de hele Europese Unie is online winkelen sterk toegenomen. In 2007 kocht 30 procent van de mensen online goederen en/of diensten. In 2017 was dit percentage bijna verdubbeld tot 57 procent.

Zowel in Nederland als in de ons omringende landen heeft het online winkelen een hoge vlucht genomen. Vandaag de dag is in het Verenigd Koninkrijk online aankopen het meest gebruikelijk; in 2017 winkelde 82 procent van de bevolking daar online. Van de Duitsers kocht dat jaar 75 procent goederen of diensten via internet. In België winkelen aanzienlijk minder mensen online, 60 procent.

De meest populaire productgroep die in de EU online gekocht wordt is kleding of sportartikelen. Meer dan de helft van de Nederlanders kocht dit soort producten via internet. Het percentage Nederlanders dat kleding of sportartikelen via websites bestelde verdrievoudigde van 19 procent in 2007 naar 57 procent in 2017. Alleen in het Verenigd Koninkrijk kocht een nog groter deel van de bevolking kleding of sportspullen online (61 procent).

Late levering

De bezorging van online bestelde producten verloopt niet altijd vlekkeloos. Te late levering wordt hierbij het vaakst als probleem genoemd. Van de Nederlandse consumenten kreeg 24 procent te maken met te late levering van het bestelde product. Dit percentage is de laatste jaren stabiel.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  17° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 7°
  30 %
 • Vrijdag
  19° / 10°
  30 %
Meer weer