CBL stuurt brandbrief aan minister Schouten

Supermarktkoepel CBL roept minister Carola Schouten (LNV) op om tegen uitbreiding van het Europese wetsvoorstel over handelspraktijken te stemmen. Volgens het CBL dreigt de consument de dupe te worden.

CBL+stuurt+brandbrief+aan+minister+Schouten
© Peter Smit

Het oorspronkelijke wetsvoorstel was bedoeld om boeren te beschermen tegen grote afnemers. 'Daar kunnen wij sympathie voor opbrengen', zegt directeur Marc Jansen van het CBL. 'Echter, direct na de publicatie van het wetsvoorstel in Brussel zijn multinationals gaan lobbyen bij het Europees Parlement om dezelfde bescherming te krijgen.'

In een brandbrief aan de minister noemt het CBL het absurd dat multinationals dezelfde bescherming zouden krijgen als boeren. 'Grote voedselproducenten zoals Unilever, Coca-Cola en Heineken zijn niet de zwakke partijen in de voedselketen die bescherming nodig hebben. De werkelijkheid is eerder omgekeerd. Grote voedselfabrikanten zijn vele malen machtiger dan zelfs de grootste supermarktorganisatie. De gemiddelde marge van een voedselfabrikant is zesmaal hoger dan van een supermarkt', aldus Jansen.

Inkooponderhandelingen

Wanneer de Europese richtlijn wordt uitgebreid, zal dit leiden tot een toegenomen druk van grote merkfabrikanten op de supermarkten, waardoor supermarkten minder makkelijk tegenwicht kunnen bieden in inkooponderhandelingen, schrijft het CBL.

Hierdoor verbeteren de marges van de grote merkenfabrikanten en dat kan niet anders dan leiden tot een hogere inkoopprijs voor supermarkten en andere afnemers. Bovendien gaat de boer hier niet van profiteren. De grote fabrikanten zullen hun betere marges niet delen met de leveranciers van agrarische producten.

Hogere voedselprijzen

Jansen waarschuwt consumenten voor hogere voedselprijzen wanneer de Europese Commissie en de Europese raad van landbouwministers zwichten voor de lobby van de fabrikanten en het Europees Parlement.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 5°
  75 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  40 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  45 %
Meer weer