Boeren+IJhorst+vrezen+wateroverlast+door+peilverhoging
Nieuws
© Waterschap Drents Overijsselse Delta

Boeren IJhorst vrezen wateroverlast door peilverhoging

Boeren rond het natuurgebied Vledders en Leijerhooilanden in het Overijsselse IJhorst willen dat er een oplossing komt voor wateroverlast nu er plannen zijn om het waterpeil te verhogen. Bij hevige regenval komt bij sommigen nu al het water het erf of land op.

Landschap Overijssel en Waterschap Drents Overijsselse Delta willen het waterpeil in het gebied met 40 centimeter verhogen naar 1,20 meter boven NAP. Dat is volgens de partijen belangrijk voor de geplande natuurontwikkeling. Volgens een woordvoerder van het waterschap zullen de omwonenden geen hinder ondervinden van de waterpeilverhoging.

Werner Bomert van LTO Noord-afdeling West Overijssel is blij dat dit wordt onderzocht, maar wil wel zeker weten dat dit het geval is. 'Het waterpeil wordt alleen in het natuurgebied verhoogd, maar nu al ondervinden naastgelegen bedrijven wateroverlast bij hevige neerslag. Het land en de erven lopen dan onder. Dat is een bestaand probleem. Het is belangrijk dat dit wordt opgelost. Dat kan bijvoorbeeld door een waterberging. Daar wordt nu onderzoek naar gedaan. Ook gemeente Staphorst is hierbij betrokken.'

Onderzoek

Volgens Landschap Overijssel en Waterschap Drents Overijsselse Delta is een hoge grondwaterstand belangrijk voor bepaalde natuur. 'Het waterschap heeft nauwkeurig onderzoek uitgevoerd of een verhoging haalbaar is en wat de consequenties voor het gebied zijn. Op basis hiervan zal het peil ten oosten van de Streitenvaart met gemiddeld 40 centimeter worden verhoogd.'

Het waterpeil wordt verhoogd door een stuw te plaatsen in de vaart om de afvoer van water naar het gemaal te regelen. Daarnaast wordt de Streitenvaart minder diep. Sloten aan de oostkant van de vaart worden greppels of worden gedempt. Aan de westkant wordt het waterpeil lager gehouden. Hier wordt een nieuwe watergang gegraven en houdt het gemaal het peil laag.

Wortelzone

Landschap Overijssel wil dotterbloemhooivelden, bloemrijke graslanden en vochtige schraallanden ontwikkelen. 'Onder andere de vlindersoort zilveren maan zal hierin gedijen. Dit kan alleen als het waterpeil stijgt en we het grondwater tot in de wortelzone krijgen gedurende een langere periode in het jaar.'

Weer

 • Zondag
  7° / 3°
  10 %
 • Maandag
  6° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  10 %
Meer weer