Onvoldoende+dierenartsen+beschikbaar+bij+harde+Brexit
Nieuws
© archief

Onvoldoende dierenartsen beschikbaar bij harde Brexit

De Douane en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zijn niet op volle capaciteit als het op 30 maart 2019 tot een 'harde' Brexit komt.

Dat heeft minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken laten weten in antwoord op Kamervragen van Pieter Omtzigt, Jaco Geurts, Evert-Jan Slootweg (allen CDA) en Lodewijk Asscher (PvdA). Bij een harde Brexit zijn er geen handelsafspraken tussen de Europese Unie (EU) en het Verenigd Koninkrijk.

• Lees ook: GroentenFruit Huis wil vlotte grenscontrole na Brexit

Dat betekent dat grensoverschrijdend verkeer moet worden gecontroleerd op de manier zoals de export naar derde landen wordt gecontroleerd. Op dit moment onderhandelen het Verenigd Koninkrijk en de EU nog over de afspraken voor het economisch verkeer na de Brexit.

Grenscontroles

Als er geen overeenkomst wordt gesloten is extra personeel nodig voor grenscontroles. Voor deze extra inspecties zijn 928 extra douaniers en 143 extra medewerkers bij de NVWA nodig. Blok meldt dat de verwachting is dat eind maart 2019 ruim driehonderd douaniers extra inzetbaar zijn. Daarna loopt de werving door, zodat binnen afzienbare tijd het volledige extra aantal van 928 douaniers in de douaneorganisatie aan het werk is.

De 143 fte extra medewerkers bij de NVWA zijn nodig bij het meest ongunstige scenario, de harde Brexit. Het grootste deel hiervan, ongeveer honderd fte, betreft toezichthoudende dierenartsen (waarvan twintig fte voor import en tachtig fte voor export) en ruim veertig medewerkers die worden ingezet voor aansturing en ondersteuning.

Exportcertificering

De prognose is dat het niet mogelijk om alle tachtig extra dierenartsen voor export voor 30 maart 2019 geworven en opgeleid te hebben.De NVWA verwacht op dat moment nog een tijdelijk tekort zal hebben van ongeveer vijftig fte voor exportcertificering. Overigens heerst er ook zonder Brexit een krapte op de markt van dierenartsen.

De douane zal scherper prioriteiten stellen als op 30 maart 2019 niet alle benodigde douaniers beschikbaar zijn. Dat betekent dat de capaciteit ingezet wordt daar waar de risico’s het grootst zijn. De NVWA zal bij een tekort aan dierenartsen exportkeuringen verplaatsen naar een later tijdstip op de dag of naar de volgende werkdag. Voor de bedrijven die exportkeuringen aanvragen betekent dit echter wel een tijdelijke verlaging van het niveau van dienstverlening van de NVWA.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  13° / 0°
  10 %
 • Zondag
  13° / 3°
  20 %
 • Maandag
  15° / 4°
  20 %
Meer weer