GroentenFruit+Huis+wil+vlotte+grenscontrole+na+Brexit
Nieuws
© Waitrose

GroentenFruit Huis wil vlotte grenscontrole na Brexit

GroentenFruit Huis is voorstander van een pre-clearance programma voor export naar het Groot-Brittannië na de Brexit. Hiermee kan oponthoud aan de grens worden voorkomen.

De pre-clearance betekent dat grenscontroles tijdens het transport niet nodig zijn als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Daarmee wordt kostbaar tijdverlies door douanecontrole voorkomen. Dat systeem kan ook in een no-deal scenario worden toegepast, waarbij in principe grenscontroles worden toegepast en invoerrechten worden geheven.

Directeur Gert Mulder van GroentenFruit Huis sprak afgelopen op initiatief van de ministeries van Buitenlandse Zaken, EZ en LNV met vertegenwoordigers van de EU-lidstaten over de gevolgen van de Brexit. 'Een harde Brexit zal ontegenzeggelijk leiden tot een geringere beschikbaarheid van groenten en fruit in het Verenigd Koninkrijk en daarmee lege schappen voor Britse consumenten.'

Aanvullende garanties

Mulder hield de aanwezigen voor dat de voedselvoorziening niet de inzet mag zijn van een politiek gevecht. Het hoeft niet erg te zijn als er weer een grens komt, vindt Mulder, want aanvullende garanties voor groente en fruit zijn goed in te vullen. Oponthoud bij de grens is niet oplosbaar. Daarom pleit GroentenFruit Huis voor het invoeren van de pre-clearance. Zelfs in een no-deal scenario zou hier mee te werken zijn.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 10°
  20 %
Meer weer