%27Te+veel+ondernemers+onvoorbereid+op+Brexit%27
Nieuws
© Dirk Hol

'Te veel ondernemers onvoorbereid op Brexit'

Bijna één op de vijf ondernemers (18 procent) die zaken doen met Verenigd Koninkrijk (VK) treffen voorbereidingen op de Brexit. Dat is niet voldoende, stelt minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Zij adviseert ondernemers de Brexit Impact Scan te doen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft onderzoek laten doen naar de ondernemers en hun voorbereidingen op de Brexit. Het onderzoek vond plaats in juni 2018 als vervolg van de eerste meting in het najaar van 2017. Er is onderzoek gedaan naar bedrijven die zaken doen met het VK, Nederlanders in het Verenigd Koninkrijk en burgers in Nederland.

Allerslechtste scenario

'Het is goed om te zien dat het bedrijfsleven zich steeds actiever gaat voorbereiden op de Brexit, maar 18 procent is beslist nog niet genoeg', zegt Kaag. 'De tijd tot de Brexit op 29 maart 2019 dringt en alle scenario's zijn nog mogelijk, ook de allerslechtste. Het wordt dus steeds belangrijker dat bedrijven zich goed voorbereiden op het feit dat het Verenigd Koninkrijk straks geen lid meer is van de EU, met alle gevolgen van dien. Denk aan douaneprocedures en andere inspecties.'

Kaag: 'Ik roep alle ondernemers op om de Brexit Impact Scan te doen, zodat zij kunnen zien welke maatregelen ze nu al kunnen en moeten treffen. Ook als u niet direct zaken doet met het VK, kan de Brexit u raken, bijvoorbeeld bij een toeleverancier of in dataverkeer. Ook kunnen bedrijven terecht bij het Brexitloket voor praktische tips en zijn er geregeld voorlichtingsbijeenkomsten.'

Meevallen

Ondernemers die zaken doen met het Verenigd Koninkrijk (VK) treffen vaker voorbereidingen op de Brexit dan een jaar geleden. Bijna 1 op de 5 ondernemers (18 procent) is zich nu actief aan het voorbereiden, tegen 10 procent in 2017. Een ruime meerderheid (78 procent) denkt echter wel dat het uiteindelijk met de gevolgen van de Brexit voor het eigen bedrijf mee zal vallen.

Voor de Nederlandse economie als geheel voorziet 66 procent van de ondernemers weer wel een negatieve impact. Zowel ondernemers als Nederlanders die in het VK wonen, zijn niet erg gerust op een goede afloop; rond de 60 procent van beide groepen acht de kans klein dat er een akkoord komt met afspraken over de uittreding van het VK uit de EU.

Klik hier voor de Brexit Impact Scan.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  25° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  32° / 13°
  10 %
 • Zondag
  27° / 19°
  10 %
Meer weer