Britse+regering+houdt+deur+voor+seizoenarbeider+open
Nieuws
© Europese Commissie

Britse regering houdt deur voor seizoenarbeider open

De Britse regering heeft een pilot aangekondigd waardoor seizoenarbeiders in de agrarische sector ook na de Brexit in het Verenigd Koninkrijk aan de slag kunnen.

Dit betekent dat jaarlijks 2.500 werknemers van buiten de EU voor een half jaar een visum kunnen krijgen om te werken bij groenten- en fruittelers, voor de maximale duur van zes maanden. Zo denkt de regering de tekorten aan arbeidskrachten tijdens piekperioden op te vangen.

De seizoenarbeiders zijn hard nodig, meent de Britse boerenbond NFU. Britse telers melden dat het vanwege het aangekondigde vertrek uit de Europese Unie, moeilijker is geworden om seizoenarbeiders uit de EU aan te trekken, waardoor er een tekort aan werknemers ontstaat in de piekproductieperioden.

Zacht fruit

De productie van zacht fruit in het Verenigd Koninkrijk is met 130 procent toegenomen in de afgelopen 20 jaar. De Britse regering vindt deze ontwikkeling belangrijk voor de economie en probeert deze groei door te zetten. Daarom is er een manier bedacht om de seizoenarbeiders toch te kunnen laten werken.

De belangenorganisaties CLA en NFU hebben sterk aangedrongen op een visumregeling voor seizoenarbeiders. De NFU ziet de aankondiging dan ook als een grote stap in de goede richting. De regering vindt dat boeren ook moeten kijken naar manieren waarop technologie de vraag naar arbeid kan verminderen. De pilot begint in het voorjaar van 2019, loopt tot eind december 2020.

Vrij verkeer

De Brexit vindt plaats op 29 maart 2019. De onderhandelingen over de voorwaarden voor de Brexit lopen nog, maar de uitkomst betekent waarschijnlijk dat geen vrij verkeer mogelijk is voor werknemers uit de Europese Unie, zoals dat nu nog wel het geval is. Daardoor zou het voor boeren en tuinders nog lastiger worden om personeel te vinden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
 • Zaterdag
  16° / 11°
  90 %
Meer weer