Oververhit+maisseizoen+loopt+bijna+ten+einde
Achtergrond
© Marcel Rob

Oververhit maisseizoen loopt bijna ten einde

Bijna alle telers van het Maismeetnet hebben mais gehakseld, een paar weken eerder dan andere jaren. Al missen sommige boeren opbrengst, voor velen was het een goed jaar.

Bij Roelof de Jong uit Sibrandabuorren en Marco Heijblok uit Hippolytushoef staat de mais nog op het land. De overige Maismeetnettelers hebben hun buit binnen.

De Jong schat het drogestofgehalte van zijn mais op 31 à 32 procent. 'Het blijft voorlopig mooi weer, dus wij wachten rustig af. De kolfvulling lijkt redelijk goed en de plant ziet er nog groen uit. De opbrengst valt niet tegen.'

96 procent afgerijpt

Ook bij Heijblok kleuren de planten nog aardig groen. De kolf is voor 95 procent afgerijpt. 'Als je vijf kolven plukt, dan zijn vier exemplaren al goed. We zitten ertegenaan.' Dit weekend hoopt de melkveehouder zijn voederbieten te oogsten en begin van de week gaat de mais eraf. 'De loonwerker versnippert de voederbieten met een speciale hakselaar op de shovel. Daarna gaan ze samen met de mais de kuil in.'

Het vele noodweer in het voorjaar zorgde voor meer schade dan de droogte

Guido Frijns, melkveehouder in Reijmerstok

De overige Maismeetnettelers hebben al gehakseld. Ferd van de Ven uit Lage Mierde zette op 18 september het mes erin. 'De omstandigheden waren goed. Ik schat het drogestofgehalte op 34 procent. Helaas zagen we wat builenbrand.' De teler schat de opbrengst op 35 tot 40 ton per hectare, 15 tot 20 procent lager dan andere jaren.

Opbrengstderving

Ook Guido Frijns uit Reijmerstok hakselde dit jaar 20 procent minder mais. 'Die opbrengstderving komt vooral door het vele noodweer in het voorjaar. Dat zorgde voor meer schade dan de droogte.' Frijns hakselde zijn mais op 19 september.

Een paar dagen daarvoor, op 13 september, oogstte Gerrit de Jong uit Meerkerk zijn mais. Bij Wim Vedder uit Gasselternijveenschemond ging het gewas op 18 september van het land. 'We mogen niet klagen. We hebben in totaal 800 ton mais geoogst, bijna 60 ton per hectare, net als andere jaren.'

Beregenen

De mais van Corné Rommens uit Hoeven is op 14 september gehakseld. De opbrengst schat hij op 55 ton per hectare. Hij is blij dat hij twee keer heeft beregend. Dat deed hij met een oud trekkertje en een afgeschreven installatie. Het kostte hem circa 120 euro per dag aan brandstof. Hij beregende tien dagen lang. 'Dat was het waard.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  24° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 12°
  10 %
 • Zondag
  27° / 18°
  10 %
Meer weer