%27Corn+Cob+Mix+is+een+derde+van+normaal%27
Achtergrond
© Henk Riswick

'Corn Cob Mix is een derde van normaal'

Varkenshouder André Borkus uit het Achterhoekse Wehl teelt zijn eigen mais voor de varkens. De Corn Cob Mix (CCM) van 2018 blijft door de droogte ver achter.

Borkus noemt de start van het seizoen goed. 'Het begin was top. We hadden op 25 april gezaaid en kregen in mei genoeg vocht. De groei ging zo hard dat we twee weken voorsprong op normaal hadden. Begin juni bleef het gewas goed overeind door voldoende vocht in de grond en koele nachten. Dankzij de dauw in de nacht bleef het blad mooi op spanning.'

In de loop van juni werd het steeds heter en kon de hoge zandgrond in Wehl niet meer genoeg vocht leveren. Borkus zorgt dat hij dankzij veel gewasresten zijn grond rijk aan organische stof houdt. Na verhuur van zijn land aan een aardappelteler kan de organische stof iets dalen, maar in een jaar als dit was het vochtvasthoudende vermogen van de meest organische stof rijke grond onvoldoende, zegt hij. 'Gewoon pech dus dit jaar.'

2 millimeter regen

In de aanloop naar de bloei in juli werd het heter en droger met wind erbij. 'We hebben van begin juli tot eind augustus misschien maar 2 millimeter regen gehad. Voor de bloei en de kolfzetting vanaf half juni heeft de mais water nodig. Je zag hoe moeilijk de bloei ging. Het blad bleef die dagen maar krimpen. Bij de oogst van dit jaar was alles bruin en afgestorven.'

Ik zal meer andere voerproducten zoals graan, stoomschillen en brijvoer voeren, maar alles is dit jaar beperkt in de groei

André Borkus, varkenshouder in Wehl

De loonwerker haalde half september maar een derde van de hoeveelheid CCM van het land waar de varkenshouder normaal mee rekent.

Duitsland

Borkus moet de hoeveelheid eigen CCM in het voer van 2.500 kilo per dag terugbrengen naar 800 tot 900 kilo. 'Anders kan ik CCM in Duitsland bijkopen, maar daar is dit jaar ook een tekort. Ik zal meer andere voerproducten zoals graan, stoomschillen en brijvoer voeren, maar alles is dit jaar beperkt in de groei.'

140 ton in plaats van 400 ton
André Borkus teelt 30 hectare Corn Cob Mix in Wehl. Dit voer is zo energierijk door een hoog aandeel bijna rijpe maiskolven in het geoogste product. De droogte viel dit jaar in de cruciale periode voor en tijdens de kolfzetting. 'Van die 30 hectare haal ik daardoor maar 140 ton in plaats van de normale 400 ton.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  23° / 12°
  10 %
 • Vrijdag
  24° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 12°
  10 %
Meer weer