%27Loonwerker+deed+dertien+uur+over+hakselen%27
Interview
© Jorrit de jon

'Loonwerker deed dertien uur over hakselen'

Bij Willy Aarts in Hallum was bijna alle mais omgewaaid. Krijg dan de planten maar eens fatsoenlijk van het land. Zijn loonwerker had er een goed trucje voor.

Veel omgewaaide planten dus?

'Inderdaad, op donderdag 9 augustus ging het mis. Door een paar windstoten vielen de planten in een uurtje om. Op enkele hectare na is al onze mais omgewaaid. Hier in de regio lag alles plat.'

We hebben ook nog nooit zo vroeg kunnen oogsten, op 18 september

Willy Aarts, maisteler in Hallum

Braken de planten af?

'Nee, gelukkig niet. De planten hadden nog gewoon een sapstroom. Daardoor bleef het gewas fris en kon het afrijpen. Door de droogte braken de bovenste worteltjes af. De binnenste wortels bleven intact.'

Hoeveel invloed heeft het maisras op het omwaaien?

'Bij telers in de buurt die Ambition teelden, bleef de mais rechtop staan. Wij hadden DairyMaïs Vroeg. Deze zou goed moeten scoren op stevigheid. Dat viel dus tegen. Hier in de buurt lag ook het ras LG 31.218 overal plat. Volgend jaar houden we daar met de rassenkeuze extra rekening mee, want dit gedonder willen we niet nog een keer. Vorig jaar lag de mais namelijk ook al plat.'

Hoe ging de oogst?

'Onze loonwerker G.D. de Vries uit Hallum nam alle tijd voor het hakselen. Hij gebruikte een achtrijige rijonafhankelijke kemperbek en oogstte alles vanaf één kant. Zo kon hij precies met de bek onder de platte mais door. Hij deed er maar liefst dertien uur over om 12 hectare te hakselen. Dat kost de wereld aan tijd. De rekening zal dus hoger zijn, maar anders hadden we zeker 20 procent opbrengstderving. Ook zouden de achtergebleven planten bij het ploegen veel last geven. Die stropen gigantisch op.'

Hoe was de opbrengst?

'Uiteindelijk hadden we zo'n 5 procent opbrengstderving. Het drogestofgehalte van de mais schat ik op 36 procent. De opbrengst ligt op circa 14 ton droge stof per hectare. Dat is ruim 40 ton product per hectare. Hadden we die windvlaag niet gehad, dan zou de opbrengst zeker 50 ton per hectare zijn geweest. Doorgaans halen ze deze producties alleen in Noord-Brabant en Gelderland, niet in het Noorden. We hebben ook nog nooit zo vroeg kunnen oogsten, op 18 september. Dat is twee weken eerder dan anders. Wat dat betreft was het een topjaar.'

Zaait u een groenbemester?

'Nee, die slaagt hier bijna nooit. Als de vaste mest erop zit, gaan we er nog met een schijveneg overheen. Die snijdt de laatste maisplanten kapot. Volgend jaar zetten we op het land weer mais, uien en aardappelen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 10°
  30 %
 • Zaterdag
  22° / 9°
  10 %
 • Zondag
  26° / 12°
  20 %
Meer weer