Met+hygi%C3%ABne+voorkomt+De+Kubbe+contactrisico%27s
Achtergrond
© Han Reindsen

Met hygiëne voorkomt De Kubbe contactrisico's

Op- en overslagbedrijf De Kubbe in Biddinghuizen heeft in juni de laatste pootaardappelen afgeleverd. In twee maanden tijd maken twee medewerkers alle tienduizend kuubskisten schoon. 'Uit het oogpunt van hygiëne moet er geen contactrisico zijn met vorig seizoen', zegt directeur Dick van Tilburg.

Wie bij De Kubbe het erf op rijdt, ziet gelijk dat alles er netjes en schoon bij ligt. Binnen zet dat beeld zich voort. Het heeft te maken met de bedrijfsfilosofie, verklaart Van Tilburg. 'We zijn een dienstverlenend bedrijf en willen schoon werken. De uitstraling moet netjes zijn, anders lopen klanten snel bij je weg.'

'Als dienstverlenend bedrijf willen we schoon werken', zegt directeur Dick van Tilburg van De Kubbe in Biddinghuizen.
'Als dienstverlenend bedrijf willen we schoon werken', zegt directeur Dick van Tilburg van De Kubbe in Biddinghuizen. © Han Reindsen

Het bedrijf is in 1995 begonnen met het wassen van pootgoed. 'Het was en is een vraag van telers van consumptieaardappelen. Ze willen geen pootgoed met grond van een ander bedrijf', zegt Van Tilburg. 'Bij pootgoed snijden is hygiëne zeker belangrijk. Als je dat wilt, moet je met schone kisten werken. Sinds 2004 hebben we daarom een Marnacon-kistenwasser.'

'Uitstraling moet netjes zijn, anders lopen klanten snel bij je weg'

Wassen en ontsmetten

Drie jaar geleden is De Kubbe begonnen met het ontsmetten van kuubskisten. Deze installatie staat naast de kistenwasser. 'We kunnen 45 à 50 kisten per uur wassen en ontsmetten. De capaciteit heeft onder andere te maken met het feit dat we sommige kisten over een afstand van ruim 100 meter moeten verplaatsen.'

De installatie die het bedrijf gebruikt voor het schonen van het waswater van het pootgoed, wordt ook toegepast om het water van de kistenwasser te recyclen. 'Water is bij het reinigen van kuubskisten altijd het grootste probleem. Je mag het niet lozen op het erf of het oppervlaktewater.'

Korte leidingen

De installatie voor het wassen van het pootgoed staat in een schuur. Achter deze installatie staat de apparatuur voor het schonen van het waswater. Aan de andere kant van de muur staat buiten de kistenwasser. Dit houdt de leidingen kort. Met een vlokmiddel haalt De Kubbe het slib uit het water en een Ozon-generator zuivert het water.

Het slib slaat De Kubbe op in het voorste bassin. In het achterste het water.
Het slib slaat De Kubbe op in het voorste bassin. In het achterste het water. © Han Reindsen

Het bedrijf slaat het slib op in een bassin. 'Bij het wassen van het pootgoed komt meer grond vrij dan bij het wassen van de kuubskisten', is de ervaring van Van Tilburg. Achter het slibbassin ligt een bassin voor de opslag van 1.500 kuub water. 'Water uit het bassin gebruiken we bij het wassen van de aardappelen en de kisten. Zo houden we het systeem gesloten.'

Kistendraaier

Bij het ontsmetten van de kuubskisten maakt De Kubbe gebruik van een Boxer-kistendraaier van Mechatec. Deze is te gebruiken voor het reinigen of ontsmetten van kuubskisten. Een frame klemt de kist waardoor deze is rond te draaien en aan alle kanten grondig kan worden behandeld. Een automatisch systeem houdt de halamid-oplossing op niveau.

Het wassen en ontsmetten van de kuubskisten vraagt veel heftruckbewegingen. De heftruckchauffeurs rijden de kisten driehoog naar buiten en ontstapelen ze voor het wassen. Na het wassen worden de kuubskisten in de Boxer gezet voor het ontsmetten. 'Het mooiste is een installatie die de kisten automatisch ontstapelt, wast, ontsmet en weer opstapelt', zegt de directeur.

Hygiëneprotocol

Behalve de kuubskisten worden ook alle koelcellen en verwerkingsinstallaties voor aanvang van het nieuwe seizoen schoongemaakt. 'We doen dat al lang. Het is nodig omdat er anders te veel contactrisico's zijn. We moeten vasthouden aan het hygiëneprotocol.'

De hygiëne bij De Kubbe begint al bij de binnenkomst van de pootaardappelen. Bij het lossen heeft elke kuubskist een nummer, zodat altijd en overal bij de verwerking is te zien van wie de pootaardappelen zijn en van welk perceel ze komen. Dit kan omdat elke kist is voorzien van een chip van Tolsma-Grisnich.

'Om zo netjes mogelijk te kunnen werken, komen de gegevens in een wifinetwerk. We hebben het datasysteem speciaal voor ons bedrijf laten bouwen. Met dit track-and-tracesysteem kunnen we elke kist eruit filteren. Eventuele problemen kunnen we daardoor zo klein mogelijk houden. Dat is belangrijk bij aardappelen van enkele honderden boeren.'

Gesloten systemen

In het kader van het Deltaplan Agrarische Waterbeheer heeft LTO Noord, samen met CLM en een aantal waterschappen, het initiatief genomen om te komen tot een ander systeem van kistenreiniging. Het idee ontstond om met een aantal geselecteerde bedrijven een (zo goed als) gesloten reinigingssysteem te ontwikkelen. Dit zorgt voor minder restwater en lozingen.

Een commissie van deskundigen heeft eind juni 2016 drie machinebouwers geselecteerd. Het zijn de machinebouwers Mechatec in Tollebeek, Renne Kistenreiniging in Sneek en Veenma Mechanisatie in Dokkum. Inzet van deze kistenreinigers zorgt voor een goede bedrijfshygiëne.

Weer

 • Dinsdag
  9° / -2°
  20 %
 • Woensdag
  9° / -2°
  15 %
 • Donderdag
  9° / -2°
  10 %
Meer weer