Hogedrukspuit+krijgt+kalverhok+niet+schoon
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Hogedrukspuit krijgt kalverhok niet schoon

De veelgebruikte hogedrukspuit krijgt het eenlinghok onvoldoende schoon. Dat blijkt uit onderzoek van Veterinair Centrum (VC) Someren en HAS-student Alana van Hees, in opdracht van kalverhokproducent VDK Products.

'Het verlagen van de infectiedruk bij jonge kalveren is na de toegenomen aandacht voor goede voeding een volgende stap om de genetische groeicapaciteit van kalveren optimaal te benutten', zegt dierenarts Niels Groot Nibbelink van Veterinair Centrum Someren.

Naast goede voeding is hygiëne essentieel voor de gezondheid en prestaties van kalveren. Daarbij spelen veel zaken een rol. Denk hierbij aan de locatie van de huisvesting op het bedrijf, de ondergrond waarop kalveren worden gehouden, de reinigbaarheid van hokken en speenemmers en het arbeidsprotocol. Allemaal aspecten die van invloed zijn op de uiteindelijke infectiedruk.

Tijdens het onderzoek hebben Groot Nibbelink en Van Hees verschillende typen hokken op verschillende manieren gereinigd en al dan niet ontsmet. Met Rodac-plaatjes is vervolgens gemeten hoeveel bacteriekolonies er op de huisvesting aanwezig waren.

'Desinfecteren noodzakelijk'

Hieruit bleek dat de gangbare methode van reinigen, uitmesten en schoonspuiten met een hogedrukreiniger, absoluut onvoldoende is. 'Wil je de infectiedruk echt substantieel verlagen, dan is desinfecteren noodzakelijk. Op het oog schoon, is niet schoon', stelt dierenarts Niels Groot Nibbbelink van het VC Someren.

Volgens hem zijn er echter nog weinig melkveehouders die de hokken op de juiste manier reinigen en ontsmetten.

Inschuimen scheelt tijd

Op het gebied van arbeidsefficiëntie scoort het 'inschuimen' van een kalverhok het beste. Deze werkwijze levert bij het reinigen niet alleen een tijdsbesparing op van drie minuten per hok, het voorkomt ook dat er via spuitnevel ziektekiemen naar andere kalveren in de omgeving worden verspreid.

Losse kalverhokken van polyester die buiten staan (iglo's), blijken het beste te reinigen. De gecoate polyesterhokken zijn significant beter te reinigen dan hokken van kunststof, hout of betonplex. 'Bij materialen met poriën blijkt dat ziektekiemen zich gemakkelijk verstoppen en dan niet bereikt worden bij het desinfecteren', legt Van Hees uit.

Goede hygiëne

'Vanuit VC Someren willen we graag meer aandacht voor hygiëne bij kalveropfok', zegt Groot Nibbelink.

'Eerder hebben VetVice en Kalverdokter.nl ook al een onderzoek gedaan naar het reinigen van speenemmers. Ook daar zie je dat werken volgens het juiste reinigings-en desinfectie protocol een flinke stap voorwaarts is. Dit geldt dus ook voor de manier waarop kalveren worden gehuisvest en waarop kalverhokken worden gereinigd en ontsmet', besluit de dierenarts.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  9° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  10 %
Meer weer