Ziekte+NCD+weren+met+enten+en+hygi%C3%ABne
Nieuws
© Twan Wiermans

Ziekte NCD weren met enten en hygiëne

In België zijn sinds 26 april 16 uitbraken van New Castle Disease (NCD) gemeld. Wil Landman en Teun Fabri, beiden dierenarts bij de GD, noemen de introductie naar Nederland reëel. Naast enten is hygiëne het sleutelwoord om NCD buiten de landsgrenzen te houden.

Ter illustratie halen de dierenartsen 1992 aan. Via dieren van besmette hobbypluimveebedrijven in België kwam in dat jaar het virus bij een Nederlandse hobbypluimveehouder terecht. Daarna dook het virus, waarschijnlijk via kratten, op bij een commercieel bedrijf in Limburg. Hierna verspreidde het virus zich naar 60 Nederlandse bedrijven.

Impact

'De impact van een infectie met kwaadaardig NCD-virus zoals dat in België circuleert, is heel groot', reageren Landman en Fabri. Het leidt bij onbeschermde dan wel onvoldoende beschermde dieren tot sterfte.
Op het Belgische opfokbedrijf zonder uitloop waar 10 juli NCD uitbrak bijvoorbeeld, waren klinische verschijnselen en een sterfte van meer dan 10 procent. De kippen waren gevaccineeerd, maar de bescherming was onvoldoende.

Verder heeft een uitbraak van NCD effect op de export van pluimveeproducten. 'Een belangrijk deel daarvan is dan niet meer mogelijk en dat geeft grote, met name economische, schade.'

Een goede vaccinatie met een specifiek vaccinatieschema dat nauwkeurig wordt gevolgd, noemen Landman en Fabri het belangrijkst om NCD op professionele bedrijven buiten de deur te houden. 'Daarnaast: hygiëne, hygiëne en nog eens hygiëne...'

Weer

 • Zaterdag
  12° / 0°
  10 %
 • Zondag
  11° / 1°
  10 %
 • Maandag
  12° / 0°
  10 %
Meer weer