ForFarmers+ziet+geen+belangenverstrengeling+Jaspers
Nieuws
© VidiPhoto

ForFarmers ziet geen belangenverstrengeling Jaspers

ForFarmers springt in de bres voor Yvon Jaspers. Volgens het veevoerconcern zijn er geen afspraken met de televisiepresentatrice gemaakt met betrekking tot de KRO-NCRV-programma's Boer zoekt vrouw en Onze Boerderij.

'Van belangenverstrengeling is derhalve geen sprake', zegt woordvoerder Yvonne Derkse van ForFarmers. 'Wij vinden de wijze waarop er in diverse media aandacht is en wordt besteed erg vervelend voor haar.'

• Lees ook: Yvon Jaspers onder vuur vanwege bijbaan ForFarmers

Afgelopen weekend stond Yvon Jaspers gepland als dagvoorzitter van het lustrum van Reudink, de biologisch veevoedertak van ForFarmers, in het Achterhoekse Lochem. Vanwege de ophef rond haar persoon besloot Jaspers om zaterdag niet het podium op te gaan, maar als 'gast' aanwezig te zijn. Reudink-directeur Wilfred Jonkman nam de rol als dagvoorzitter voor zijn rekening.

Wij hebben haar beslissing gerespecteerd.

Woordvoerder Yvonne Derkse van ForFarmers.

Afgewogen

'Wij hebben haar beslissing gerespecteerd', zegt Derkse. Over de toekomst van de samenwerking is niks bekendgemaakt. 'Elk jaar wordt door zowel Yvon Jaspers en haar management als ForFarmers afgewogen of de samenwerking wordt voorgezet. Dat is dit jaar niet anders.'

Vorige maand kwam Jaspers onder vuur te liggen vanwege haar betaalde functie bij ForFarmers. De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) liet zich kritisch uit over de nevenactiviteiten van de programmamaker van de publieke omroep. De ophef leidde zelfs tot Kamervragen van de Partij van de Dieren en GroenLinks. Aanleiding daarvoor was een artikel vorige maand in dagblad Trouw.

Sinds 2015 heeft Jaspers een samenwerkingsovereenkomst met ForFarmers. Ze trad de afgelopen tijd regelmatig op als dagvoorzitter en schreef columns voor de relatiemagazines Voertaal en het ledenblad van FromFarmers, Ambitie.

Loonlijst

Journalistenorganisatie NVJ stelde eerder dat de nevenfunctie van Jaspers de geloofwaardigheid van de publieke omroep op het spel zet. Algemeen secretaris Thomas Bruning meent dat juist bij de publieke omroep elke suggestie of schijn van belangenverstrengeling moet worden vermeden. 'Af en toe een dagvoorzitterschap doen is prima, maar drie jaar lang op de loonlijst van een veevoerproducent staan, is echt een ander verhaal.'

Het Commissariaat van de Media doet onderzoek naar de afspraken die gemaakt zijn rond de twee programma's die Jaspers voor de publieke omroep maakt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  9° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
Meer weer