Yvon Jaspers onder vuur vanwege bijbaan ForFarmers

TV-presentatrice Yvon Jaspers ligt onder vuur vanwege haar betaalde functie bij ForFarmers. De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) trekt aan de bel en GroenLinks heeft Kamervragen gesteld.

Yvon+Jaspers+onder+vuur+vanwege+bijbaan+ForFarmers
© VidiPhoto

Aanleiding is een recent artikel in dagblad Trouw. Daarin wordt uitgelegd dat Jaspers voor de publieke omroep de KRO-NCRV-serie 'Onze Boerderij' over boerentrots maakt, terwijl de presentatrice tegelijkertijd onder contract staat bij veevoerfabrikant ForFarmers. Daar speelt ze een belangrijke rol in de campagne Proud to be a farmer, eveneens bedoeld om de boerentrots te versterken.

Journalistenorganisatie NVJ stelt dat de nevenfunctie van Jaspers de geloofwaardigheid van de publieke omroep op het spel zet. Algemeen secretaris Thomas Bruning meent dat juist bij de publieke omroep elke suggestie of schijn van belangenverstrengeling moet worden vermeden. 'Af en toe een dagvoorzitterschap doen is prima, maar drie jaar lang op de loonlijst van een veevoerproducent staan, is echt een ander verhaal.'

Geen commerciële invloeden

Kamerlid Lisa Westerveld (GroenLinks) haakte daar maandag op in door schriftelijke vragen te stellen aan minister Arie Slob (Onderwijs en Media). Ze wijst erop dat de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) in een media-aanbod moet voorzien dat onafhankelijk is van commerciële invloeden. Volgens haar is de betaalde nevenfunctie van Jaspers daar niet mee te rijmen.

In de media wordt een onderzoek gesuggereerd door het Commissariaat voor de Media. Deze organisatie laat weten dat er nog geen klachten zijn binnengekomen over Jaspers of haar tv-programma. Dat is nodig alvorens een onderzoek kan worden ingesteld.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer