Reistijd bom onder export fokvee

Minister Carola Schouten (LNV) wil dat in Europa de transportduur van vee wordt beperkt tot acht uur. Dat treft de export van fokvaarzen in het bijzonder. Voorzitter Henk Bleker van Vee&Logistiek is woedend.

Reistijd+bom+onder+export+fokvee
© Twan Wiermans

Bleker verwijt de minister de plank goed mis te slaan. Wordt vaarzenexport onmogelijk, dan krijgen deze kalveren binnen acht maanden bestemming slachthuis. 'Bizar', noemt Bleker dat. Uit oogpunt van internationale hulp noemt hij het ook stuitend wanneer bijvoorbeeld Afrikaanse landen geen eigen zuivelproductie meer kunnen opbouwen met Nederlands vee.

• Lees ook: Schouten wil Europees veetransport beperken tot 8 uur

Fokvee uit Nederland is vooral in landen buiten de Europese Unie geliefd. In 2017 bedroeg de exportwaarde van levend rundvee die voornamelijk bestaat uit fokvaarzen 44 miljoen euro. Als alternatief voor de export van fokvee wil Schouten in gesprek met de sector over alternatieven zoals het vervoer van sperma in plaats van levende dieren.

Dierendag

In het kader van dierendag schreef de minister een brief over te treffen maatregelen voor een beter dierenwelzijn. Het transport van dieren is een van de onderwerpen die zij daarin aankaart. Primair noemt zij de transportduur van slachtvee. 'Ook al is het slachtvee, dan gaat het er nog om ongemak en ongerief van deze dieren zoveel mogelijk te beperken.'

Voor de maatregel moet Europese steun komen en Nederland gaat daarin het voortouw nemen, aldus de bewindsvrouw.

Discussie

De discussie over de transportduur naar de slachterij is niet nieuw. Bij het Europees Parlement komt dit onderwerp regelmatig op de agenda.

CDA-Europarlementariër Esther de Lange vroeg zich al eens af waarom lange afstanden rijden als dieren ook in de regio kunnen worden geslacht. Het transport van dieren is geregeld in de EU-transportverordening (1/2005). Dat vormt in Europa de wettelijke basis voor zaken als reisduur, rusttijden en beladingsgraad (aantal dieren op een wagen).

Reisplanning

Voor alle ritten langer dan acht uur geldt dat er een reisplanning moet zijn. Het gros van de ritten is tegenwoordig korter dan acht uur. Naast fokvee vormen slachtbiggen die periodiek naar Italië gaan en vleesstieren die in Oost-Europa worden geslacht, daarop een uitzondering.

Waarschijnlijk wordt de transportverordening in 2019 herzien. Vee&Logistiek Nederland volgt de Brusselse ontwikkelingen op dit vlak nauwlettend. De organisatie houdt er rekening mee dat de Zuid- en Oost-Europese landen weinig voelen voor een wijziging van de transportverordening en tegen zullen stemmen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  11° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  10° / 4°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer