Schouten+wil+Europees+veetransport+beperken+tot+8+uur
Nieuws
© Twan Wiermans

Schouten wil Europees veetransport beperken tot 8 uur

Landbouwminister Carola Schouten wil dat in Europa de transportduur van vee wordt beperkt tot 8 uur. Nu is dat nog 24 uur. In een brief, die de minister schreef in het kader van Dierendag, kondigt zij verschillende maatregelen af voor beter dierenwelzijn.

Het transport van dieren is geregeld in een Europese-verordening. Die staat reistijden tot 24 uur toe. Samen met LTO, Vee & Logistiek, handel, slachthuizen en dierenwelzijnsorganisaties spreekt de minister over hoe het internationale vervoer van levende slachtdieren kan worden teruggebracht.

'Ook al is het slachtvee, dan gaat het er nog om het ongemak en ongerief van deze dieren zo veel mogelijk te beperken', zegt Schouten in een reactie. Voor de maatregel moet Europese steun komen en Nederland gaat daarin het voortouw nemen, aldus de bewindsvrouw.

Overtredingen

Ideaal is, zo schrijft Schouten, wanneer dieren dichter bij huis worden geslacht en de deelstukken vervolgens worden vervoerd. Daarnaast scherpt Schouten de handhaving op het transport van dieren aan. Dat betekent dat er minder waarschuwingen worden uitgedeeld en eerder wordt beboet bij overtredingen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 2°
  60 %
 • Donderdag
  2° / 1°
  50 %
 • Vrijdag
  7° / 1°
  20 %
Meer weer