Biggen houden hoofd koel tijdens transport

Veetransporteurs houden deze warme dagen extra rekening met de dieren die ze vervoeren. Dat geldt ook voor de chauffeurs van Reuling Intervar die maandagochtend in alle vroegte biggen in Someren laadden.

'We laden 's ochtends wat vroeger en we hebben laatst een paar keer 's avonds geladen', vertelt chauffeur Wilfred Lukassen. 'We laden de vrachtwagen met deze temperaturen minder vol door minder varkens in de hokken te doen. Als het mogelijk is, zet ik de auto in de schaduw en laten we de ventilatoren draaien. Voor de rest hoef je eigenlijk niks te doen, als je de zaak maar voor elkaar hebt.'

Lukassen rijdt nu vier jaar met deze vrachtwagen en dat bevalt hem goed. 'We hebben vier warme zomers meegemaakt en ik heb geen problemen gehad. De biggen komen er vaak nog mooier af dan dat ze er erop gaan. Door het zaagsel in de wagen schuren ze zich mooi schoon.'

In de cabine kan Lukassen de ventilatoren in de vrachtwagen regelen en houdt hij de temperatuur in de wagen in de gaten. 'We kunnen de temperatuur een beetje regelen door de ventilatoren harder aan te zetten. Daardoor wordt er iets meer wind verplaatst. In de wagen is het donker en de biggen gaan rustig liggen. Meer hoeven we niet te doen.'

Weer

 • Zaterdag
  16° / 11°
  20 %
 • Zondag
  16° / 11°
  75 %
 • Maandag
  18° / 14°
  50 %
Meer weer