Eyes on Animals ziet veel 'misstanden' Iers kalvertransport

Te lange transporttijden, onvoldoende rusttijden, onvoldoende begeleiding en ongeschikte drinksystemen. Volgens Eyes on Animals is er veel mis met de transporten van nuchtere kalveren vanuit Ierland naar ons land.

Eyes+on+Animals+ziet+veel+%27misstanden%27+Iers+kalvertransport
© pixabay

Twee teams van de organisatie volgden vorige maand transporten naar een Nederlands vleeskalverbedrijf. De trucks namen de boot van Rosslare in Ierland naar het Franse Cherbourg. Het verdere transport vond over de weg plaats. Volgens Eyes on Animals zouden de trucks bij de eerste controlepost op het vaste land moeten stoppen.

Zeker zes trucks sloegen die controlepost bij Cherbourg over en stopten bij een post in Abbeville, 350 kilometer verderop. Daarmee zou de maximale reistijd van 19 uur met ruim 10 uur worden overschreden, meldt Eyes on Animals. De boottocht zelf duurde al 19 uur, inclusief 1,5 uur vertraging.

Verzorger

Ook stonden minimaal zeventien vrachtwagens met kalveren op de vrachtboot, terwijl hier maar drie chauffeurs aanwezig waren. Een Europese verordening geeft aan dat iedere truck minimaal een verzorger in de buurt moet hebben.

Een van de trucks, die tot het eindstation werd gevolgd, was hiervoor ruim 56 uur onderweg, inclusief 12 uur rusttijd. Daarbij zaten de kalveren 32 uur aaneensluitend in de truck. Volgens de chauffeur hadden de Ierse autoriteiten deze route goedgekeurd.

Zelfstandig van de laadklep

Daarbij had deze truck in de ogen van Eyes on Animals een drinkwatersysteem aan boord dat ongeschikt was voor kalveren, Verder was de stahoogte voor sommige kalveren onvoldoende, vindt de organisatie. Wel konden alle kalveren bij aankomst zelfstandig van de laadklep lopen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  1° / 0°
  85 %
Meer weer