Extra controle NVWA: boven 35 graden vee niet vervoeren

Zodra de temperatuur boven de 35 graden uitkomt, is het niet meer toegestaan dieren te vervoeren. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat hier op deze warme dagen extra op controleren.

Extra+controle+NVWA%3A+boven+35+graden+vee+niet+vervoeren
© Twan Wiermans

De temperatuurregel geldt bij aanvang en onderweg en is dus niet afhankelijk van de temperatuur bij het KNMI in de Bilt. In Zuid-Nederland worden vooral op donderdag en vrijdag temperaturen boven de 35 graden verwacht, meldt Weeronline.

Bedrijven moeten hier tijdens warme dagen dus extra aandacht voor hebben bij het plannen van veetransporten, stelt de NVWA.

Regels goed nageleefd

Inspecteurs van de NVWA voeren op deze warme dagen extra controles uit om te kijken of bedrijven zich houden aan de regels voor veevervoer bij extreme temperaturen. Bij de controles die tot nu toe zijn uitgevoerd, blijkt dat bedrijven zich goed aan de regels houden.

De regels voor het transport van dieren op warme dagen staan in het Nationaal plan voor veetransport bij extreme temperaturen en de daarbij behorende protocollen die door de sectorpartijen zijn opgesteld. Bij hoge temperaturen mogen er minder dieren per wagen worden vervoerd (lagere dekkingsgraad) en moet er extra aandacht worden besteed aan voldoende ventilatie.

Dierenartsen van de NVWA kunnen de keuringen voor exportcertificering eerder of later op de dag uitvoeren, zodat er op de koele momenten van de dag of nacht met dieren kan worden gereden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer