NVWA+controleert+transport+nertsen+niet
Nieuws
© Herman van Dinther

NVWA controleert transport nertsen niet

De afgelopen vijf jaar heeft de NVWA geen transporten van nertsen gecontroleerd, omdat er geen aanwijzingen waren dat controles noodzakelijk waren op basis van geïdentificeerde risico's. Dat schrijft minister Carola Schouten (LNV) in een antwoord op schriftelijke Kamervragen van Esther Ouwehand (PvdD).

Controles op het vervoer van nertsen kunnen volgens de bewindsvrouw vallen binnen de door de NVWA uitgevoerde risicogerichte controles op diertransporten. Het kan gaan om welzijnsrisico's, maar ook om risico's ten aanzien van de insleep van dierziektes. Hoewel geen transportcontroles zijn verricht, hebben wel controles op nertsenhouderijen plaatsgevonden.

Daarbij komt volgens Schouten het vervoer van nertsen sporadisch voor. De meeste dieren blijven hun hele leven op hetzelfde bedrijf, vervoer vindt slechts incidenteel plaats. Bijvoorbeeld voor het verkrijgen van nieuw fokmateriaal.

Transport

Ouwehand stelde deze Kamervragen, nadat inspecteurs van Eyes on Animals in april een transport van nertsen in Polen had onderschept. Met dit transport, afkomstig uit Nederland, zou volgens de dierenwelzijnsorganisatie het een en ander mis zijn.

Omdat de inspectie in Polen plaatsvond en het om een Poolse vervoerder ging, vindt Schouten dat de bevoegdheid om op te treden bij de Poolse autoriteit ligt. De Poolse inspectie bereidt momenteel een officiële reactie voor. Verder is volgens Schouten nadere informatie vanuit Polen nodig om te weten of de NVWA in actie moet komen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  19° / 13°
  70 %
 • Woensdag
  17° / 11°
  60 %
 • Donderdag
  16° / 13°
  70 %
Meer weer