Meetmethode+Eurofins+fosfaattoestand+grasland+voldoet
Nieuws
© FrieslandCampina

Meetmethode Eurofins fosfaattoestand grasland voldoet

De NIRS-methode waarmee Eurofins Agro de fosfaattoestand van grasland (P-Al-getal) bepaalt, voldoet aan de eisen en wettelijk gestelde normen. Dat meldt het ministerie van LNV.

De wet biedt laboratoria de ruimte om - bij de bepaling van het fosfaatgehalte P-Al - een eigen methode op te zetten, mits die methode ten minste dezelfde waarborgen omvat ten aanzien van betrouwbaarheid en nauwkeurigheid. De wet biedt ruimte om een eigen methode op te zetten, mits de resultaten aantoonbaar gelijkwaardig zijn aan de klassieke methode.

Na een review door de Commissie Deskundigen Meststoffenwet (CDM) onderschrijft het ministerie van LNV de gelijkwaardigheid van de Eurofins Agro-methode. Verder schrijft de wet voor dat de bepaling in duplo moet worden uitgevoerd. Ook hieraan voldoet Eurofins Agro; door de eerste meting volgens de klassieke methode uit te voeren en de tweede analyse via NIRS.

Geaccrediteerd

In de mestwetgeving speelt fosfaat een belangrijke rol. Op basis van het P-Al-resultaat, wordt (op grasland) een perceel ingedeeld in een klasse (arm, laag, neutraal of hoog). Per klasse is een maximale P-bemesting vastgelegd. De wet schrijft voor dat P-Al door een geaccrediteerd laboratorium moet worden geanalyseerd. Eurofins Agro is geaccrediteerd.

Eurofins Agro kiest voor het gebruik van NIRS, waarbij met behulp van licht wordt gemeten, om klanten naast de wettelijke bepaling (P-Al) routinematig ook veel landbouwkundige informatie te verstrekken. Informatie die anders tijdrovend of te duur zouden zijn geweest. Op deze manier voorziet Eurofins Agro boer en teler van informatie waarmee hij zijn productie en kwaliteit van de gewassen kan optimaliseren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 9°
  10 %
Meer weer